1 oktober 2010 door Fleur de Lorijn

Gordelroos door waterpokken op jonge leeftijd? (5 jr)

Mijn zoon van 5 heeft in zijn eerste levensjaar waterpokken gehad in lichte vorm. Vandaag geconstateerde de dokter dat hij gordelroos heeft (twee plekken op zijn schouder).

Ik lees echter op internet dat het zeldzaam is dat kinderen gordelroos ontwikkelen. Heeft dat te maken met het feit dat hij de waterpokken in zijn eerste levensjaar heeft gehad?

Antwoord

Het zou heel goed kunnen, dat uw zoon gordelroos gekregen heeft omdat hij al heel vroeg waterpokken kreeg. Vorige week schreef ik al in deze rubriek dat het bij mijn eigen tweeling ook gebeurd is (waterpokken met 10 en 12 weken, en daarna gordelroos op 2-jarige leeftijd).

Wanneer iemand, meestal als kind, voor het eerst in aanraking komt met het waterpokkenvirus, krijgt hij of zij de waterpokken. Na genezing blijft het virus echter 'slapend' achter in de zenuwen van de huid. Wanneer het virus na jaren weer actief wordt, veroorzaakt het gordelroos.

Hoe of waardoor het virus wordt geactiveerd, is niet bekend. Mogelijk dat verminderde weerstand, oververmoeidheid of een bijkomende andere ziekte een rol spelen. Wat wél bekend is, is dat bij kinderen die op jonge leeftijd (jonger dan 1 jaar) waterpokken hebben gehad, het vaker terugkomt in de vorm van gordelroos.

Lees ook: