Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

27 september 2002 door Diederik Bosman

Griepprik voor jonge kinderen? (7 jr)

Gisteren kreeg ik voor mijn zoontje van 7 een oproep voor de griepprik. Waarschijnlijk omdat hij astma heeft. Hij heeft medicijnen voor astma: Salbutomol en Becotide. De vorige winter en de winter daarvoor heeft hij als gevolg van griep longontsteking gekregen.

Toch twijfel ik over de griepprik. Ik vind hem nog zo jong. En echt vaak ziek is hij niet. Is het een goed idee om hem die prik te geven?

Wel is het zo dat hij iedere keer als hij griep krijgt, er ook prompt een longontsteking achteraan komt. Hij heeft in totaal al zes maal een longontsteking gehad.

Antwoord

Griep-vaccinaties worden gegeven aan mensen bij wie het krijgen van griep een verhoogd risico op complicaties geeft. Bijvoorbeeld: mensen met hartziekten en longziekten. Kinderen met astma, die herhaaldelijk echt bewezen longontstekingen hebben doorgemaakt, vallen ook in deze categorie.

Uw zoontje van 7 is niet te jong voor de griepprik; we vinden het advies van de huisarts vooralsnog een goed advies.

Wel vinden we dat van persoon tot persoon bekeken moet worden of de prik echt nodig is, en dat eventuele longontstekingen ook echt longontstekingen waren en niet alleen een vermoeden daarvan.