16 november 2007 door Frea Kruisinga

Griepprik voor kinderen met astma?

Mijn dochter van 1½ jaar kreeg een oproep voor de griepprik omdat zij astmatische klachten heeft.

Verstoort dit niet de opbouw van haar afweermechanisme en is het niet verstandiger om nog een winter af te wachten of de klachten terugkomen?

Antwoord

Een griepprik bevat onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirus-varianten die in de nabije toekomst in Nederland worden verwacht. Na een vaccinatie zal het lichaam hierop reageren door antistoffen te maken tegen het griepvirus. Deze antistoffen geven bescherming als je met een griepvirus in aanraking komt. Dit werkt het hetzelfde als wanneer je met een 'echt' griepvirus besmet wordt.

Een griep-vaccinatie maakt je afweer dus niet lui maar activeert hem juist. Bedenk echter wel dat een griep-vaccinatie geen 100% bescherming biedt. Er is een kleine kans dat je toch griep krijgt. Die griep verloopt dan meestal wel milder en het risico op complicaties is kleiner.

Een griep-vaccinatie wordt onder andere aanbevolen voor kinderen met astma. Als uw dochter al langere tijd volledig klachtenvrij is (ook tijdens perioden van verkoudheid, etc.) en als zij geen onderhouds-medicatie gebruikt, dan is dat een goede reden om uw huisarts te vragen wat de overwegingen waren om uw dochter op te roepen en of een griep-vaccinatie bij haar wel nodig is.

Lees ook: