Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

22 juni 2007 door Frea Kruisinga

Groeit mijn baby te snel? (10 wkn)

Overal lees ik over baby's die te snel groeien en dan wordt altijd het gewicht bedoeld. Maar hoe zit het met de lengte?

Mijn zoon is nu 10 weken en al 13 cm gegroeid sinds zijn geboorte. Hij is nu 67 cm en dat is wel erg groot. Gaat dat ook straks wat minder snel worden?

Hij krijgt ongeveer 8 (borst)voedingen per dag en hij weegt 6,3 kilo.

Antwoord

Met een lengte van 67 cm bij een leeftijd van 10 weken is uw zoontje inderdaad veel groter dan de gemiddelde baby. Toch zou ik me daar op dit moment helemaal geen zorgen over maken. Het klinkt alsof uw zoontje het uitstekend doet, 8 borstvoedingen is prima, en hij heeft ook een goed gewicht.

Overigens is het vaak moeilijk op deze leeftijd om een baby goed te meten, waardoor het best kan zijn dat de lengtemeting niet helemaal klopte.

Verder wordt de lengte van een kind ook deels bepaald door de familie waarin hij is geboren. Heeft een kind lange ouders, dan is het waarschijnlijker dat dat kind wat langer wordt.

En tenslotte: volgens welk 'lijntje' op de groeicurve een kind uiteindelijk gaat groeien, wordt vaak pas duidelijk na het eerste levensjaar. Eigenlijk kun je dán pas iets gaan zeggen over de vraag of een kind te lang of te klein is (rekening houdend met de lengte van de ouders).

Lees ook: