Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

28 maart 2008 door Justine Pardoen

GTA San Andreas voor een jongen van 12?

Mijn zoon van 12 heeft zonder mijn medeweten het spel GTA San Andreas gekocht bij de Bart Smit (voor zijn Sony PSP). Bij thuiskomst ontdekte ik dat het een 18+ spel is!

Mijn eerste reactie was dat hij het moet terugbrengen. Natuurlijk is hij het hier niet mee eens.

Wat voor advies kunnen jullie mij geven?

Antwoord

Bart Smit had dit niet mogen doen. Of de speelgoedwinkel ook echt strafbaar is, is nog onduidelijk (minister Hirsch Ballin zoekt dat op dit moment uit) maar in ieder geval is het niet de bedoeling dat er games voor 18+ worden verkocht aan kinderen van 12.

Maar los van de juridische kant van de zaak heeft Bart Smit u natuurlijk wel in de problemen gebracht, door de Pegi-classificatie te negeren. (De Pegi is een soort Kijkwijzer voor games, waarbij onder andere wordt aangegeven vanaf welke leeftijd een spel niet meer schadelijk is.)

Gewoon verbieden

Als ik u was, zou ik GTA San Andreas gewoon verbieden, en uw zoon inderdaad opdragen om het spel terug te brengen naar de winkel. Omdat het spel ten onrechte verkocht is, zal men het zeker terugnemen.

GTA San Andreas (Grand Theft Auto) heeft niet voor niets een 18+ rating gekregen. Het gaat hier om zeer realistisch vormgegeven geweld, waarbij de slachtoffers echte mensen zijn (en geen stripfiguren of ruimtewezens, waardoor het geweld acceptabeler zou zijn).

Bedenk daarbij dat de leeftijds-aanduiding niet is aangebracht door stoffige oude heren, maar door de makers van het spel zelf! U kunt dat uw zoon uitleggen.

Het is ook geen schande om je kind te zeggen dat je je wilt houden aan de Pegi. Het verschil tussen 18 jaar en 12 jaar is gewoon te groot. Anders zou het geweest zijn als hij 14 was, en als het om een spel voor 16+ ging. Daar valt nog over te discussiëren, omdat dan het leeftijdsverschil niet zó groot is als bij u.

Boos en teleurgesteld

U vertelde dat uw zoon "het er niet mee eens is", dat hij het spel terug moet brengen. Ik denk dat dat nog wat zwak is uitgedrukt. Hij zal ongetwijfeld zeer boos en teleurgesteld zijn. Dat is een volkomen normale en begrijpelijke reactie. Geef hem dan ook de ruimte om zijn frustraties af te reageren. Hij mág boos zijn!

Ik voorspel echter dat hij, als hij uitgeraasd is, het toch wel zal begrijpen en accepteren. Vraag hem zonodig wat hij zélf gedaan zou hebben, als hij de vader was van een 12-jarige jongen die thuiskomt met een spel voor 18+.

Alternatieven

Het is wel zo handig om hem ook een alternatief te bieden. Kijk bijvoorbeeld eens op Weet Wat ze Gamen of op Pegi.info.

'Weet wat ze gamen' heeft een leuk weblog (met toevállig net een bijdrage over GTA op dit moment), en de website van Pegi heeft een handige database. Ook kunt u natuurlijk andere ouders raadplegen, onder andere via het Forum van Ouders Online.