30 oktober 2009 door Nanny Gortzak

Harde schijf, harde tepel, witte stip, en pijn - wat is dat? (6 wkn)

Ik geef nu 6 weken borstvoeding aan mijn zoontje. Nu kreeg ik vorige week een pijnlijke harde schijf in mijn linker borst die na een dag warme kompressen en aanleggen in 'rugbyhouding' gelukkig wegtrok. Wel bleef ik aan die kant een erg gevoelige tepel houden.

De volgende dag zag ik een witte stip op die tepel zitten. Ik heb die geprobeerd door te prikken omdat ik dacht dat het een melkblaar was, maar zonder resultaat.

Het blijft pijnlijk; eigenlijk de hele dag door, maar vooral met aanleggen. Deze tepel wordt ook vaak hard en geeft dan ook stekende pijn. Ik weet niet wat dit nu is. Verder is de tepel niet roder dan normaal, hij heeft juist een wittige gloed. Wat moet ik doen?

Antwoord

Een harde schijf, een tepel die rare dingen doet, en pijn: zo'n combinatie van klachten is voldoende reden om niet zelf te gaan sleutelen maar om samen met een arts en een lactatiekundige te zoeken naar de oorzaak, en een oplossing natuurlijk.

Wat kan er aan de hand zijn?

Vanaf een afstand is het moeilijk om te zeggen wat er precies aan de hand is, maar:

  • de harde schijf in de borst (die er inmiddels niet meer is) betekende dat de melk niet goed weg kon stromen tijdens het voeden;
  • de gevoelige tepel kan wijzen op een aanleg-probleem of een infectie (door een schimmel of een bacterie);
  • de witte stip op de tepel kan duiden op een infectie;
  • de voortdurende pijn, ook tussen voedingen door, wijst eveneens in richting van een infectie;
  • het hard worden van de tepel, de stekende pijn en de wittige gloed klinken alsof de bloedvoorziening in de tepel niet optimaal is.

Tepelproblemen

Een verstoorde bloedvoorziening in de tepel kan het gevolg zijn van schade aan de tepel, bijvoorbeeld door een infectie, maar ook door verkeerd aanleggen.

Ook hebben sommige moeders last van het fenomeen van Raynaud op de tepels, waarbij de tepels stekend pijn kunnen doen (tijdens en na een voeding) en tevens van kleur kunnen veranderen. Je hebt rode, blauwe of witte tepels, soms komen deze kleuren na elkaar voor. De tepels voelen dan hard en koud, en kunnen pijnlijk zijn. Soms komt de pijn pas opzetten op het moment dat de kleur terugkomt.

Witte gloed

De witte gloed waarover u vertelde, zou ik echt moeten zien om er iets over te kunnen zeggen. Er zijn namelijk verschillende soorten.

Ligt er een witte waas over de tepel? Dan kan dat wijzen op een infectie, met name een schimmelinfectie.

Maar als de witheid meer lijkt op het wegtrekken van bloed uit de huid, dan is er eerder sprake van vasoconstrictie of Raynaud. Vasoconstrictie oftewel vaatvernauwing kan optreden als gevolg van schade aan de tepel, ook weer door verkeerd aanleggen of een infectie.

Wat kunt u doen?

Zorg er in ieder geval dat u heel goed aanlegt. Als u er niet helemaal zeker van bent of dat echt goed gaat, laat dan een kundig iemand meekijken.

Wanneer de tepel pijn doet na het voeden, en wit uitslaat, kunt u met een warme kompres de pijn verlichten.

Als u branderige tepels blijft houden en ook last heeft van pijn en steken in de borst, dan kan er medicatie nodig zijn als onderdeel van de totale behandeling.

Al met al zal er waarschijnlijk een gecombineerde aanpak nodig zijn. Vandaar mijn advies om zowel een arts als een lactatiekundige ernaar te laten kijken.

Succes en beterschap!