Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

11 september 2009 door Frea Kruisinga

Harlekijn-fenomeen op 8-jarige leeftijd?

Wat is er bekend over Harlekijn-fenomeen? Mijn zoon van 8 heeft het, en hij heeft ook een verwijde pupil. Tijdens zwangerschap had hij last van hartritmestoornissen (van de 24e tot de 34e week), oorzaak onbekend.

Hij is lichamelijk wat onhandig, zit op speciale gym, is al 3 jaar bezig voor zijn zwemdiploma, heeft logopedie gehad, fysiotherapie voor zijn fijne motoriek (met name voor het schrijven), fysiotherapie voor zijn grove motoriek, en er is ADHD geconstateerd.

Ik las een vraag van iemand of dyslexie iets met Harlekijn te maken heeft. Dat zou niet het geval zijn, maar ik herken er eerlijk gezegd wel wat in.

Antwoord

Het Harlekijn-fenomeen is een voorbijgaand en onschuldig verschijnsel dat op kan treden bij pasgeborenen. De ene lichaamshelft is dan rood en de andere bleek, meestal voor niet meer dan een paar minuten, en meestal als de baby op de zij wordt gelegd. Waarschijnlijk komt het doordat de zenuwen die de bloedvaten besturen, nog niet goed werken.

De medische literatuur zegt niets over een relatie tussen het Harlekijn-fenomeen enerzijds en de problemen van uw zoontje anderzijds.

Zoals gezegd kan het Harlekijn-fenomeen optreden bij pasgeborenen. Uw zoon is 8, dus als zich bij hem iets soortgelijks voordoet, zal er uitgezocht moeten worden waardoor dat komt.

Ik raad u dus aan om er eens naar te laten kijken door een kinderarts. Bespreek dit eerst met uw huisarts.

Lees ook: