3 april 2003 door Nanny Gortzak

Heeft borstvoeding na 6 maanden nog zin?

Ik geef bijna 10 maanden borstvoeding en wil hiermee zo lang mogelijk doorgaan, omwille van de antistoffen die mijn kind daardoor krijgt.

Onlangs zei een dokter me echter dat dit niet veel zin had, aangezien die antistoffen slechts werkzaam zijn tot de baby 6 maanden oud is. Daarna zou borstvoeding alleen nog zin hebben wanneer een kind allergisch reageert op ander voedsel. Is dat werkelijk zo?

Antwoord

Het is een bekend misverstand dat borstvoeding na een bepaalde leeftijd minder waardevol zou zijn. Gedurende de hele borstvoedingsperiode blijft moedermelk een belangrijke bron van voedingsstoffen en van allerlei componenten die een kind helpen bij het opbouwen van zijn immuun-systeem.

Opvallend is dat het gehalte aan antistoffen in de melk na een paar maanden weer gaat stijgen: ongeveer op het moment dat de meeste baby's gaan kruipen en met allerlei mogelijke ziektekiemen in contact komen.

Rond deze tijd zullen de meeste kinderen ook ander voedsel gaan krijgen naast de moedermelk. Melkvoeding blijft voor de meeste baby's echter de belangrijkste voedingsbron gedurende het eerste levensjaar.

Immuun-systeem

Het immuun-systeem van een kind heeft een aantal jaren nodig om zich volledig te ontwikkelen. Alle hulp die een kind kan krijgen bij de verdediging tegen ziektekiemen en allergene stoffen is dan welkom. Langdurig voeden is een belangrijk en natuurlijk hulpmiddel bij die ontwikkeling.

En baby's die moedermelk krijgen, blijken veel beter aan hun behoefte aan vitamines, mineralen en energie toe te komen dan baby's die niet de borst krijgen.

Te ongeduldig om te eten

Vooral in het tweede levensjaar, als kinderen gaan lopen en de wereld gaan verkennen, kunnen sommige kinderen het geduld haast niet opbrengen om voldoende te eten. Even bij mama aan de borst drinken geeft dan een rustmoment, waarbij tegelijkertijd een krachtige energiedrank wordt genuttigd.

Ook in tijden dat een kind wat met de gezondheid sukkelt, veel verkouden is, of buikgriep heeft en daardoor weinig kan en wil eten, is moedermelk vaak een welkome bron van vocht en energie.

Niet alleen gezondheidsredenen

Naast gezondheidsredenen is het langvoeden ook een bron van genegenheid en lichamelijk contact tussen moeder en baby, wat zeker in roerige tijden met een eigenzinnige peuter een prettige onderbreking van de dag kan zijn voor beiden.

Kortom: langer voeden dan 6 maanden heeft zeker voordelen voor de baby. Over de voordelen van langvoeden voor de moeder hoop ik een andere keer meer te kunnen vertellen.