Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

3 april 2009 door Nanny Gortzak

Heeft een baby die gaat huilen bij het terugleggen nog steeds honger? (5 wkn)

Ik heb het gevoel dat mijn meisje (5 wkn) niet het verzadigde gevoel heeft na de borst. De eerste 2 weken viel ze in een diepe slaap na de borst maar sindsdien niet meer.

Ik voed op vraag en als ze stopt met drinken, weent ze meteen vanaf dat ik haar neerleg. Als ik haar bij mij houd, durft ze wel in slaap te vallen, maar dat is geen vaste slaap. Ze wordt dan alsnog wakker wanneer ze neergelegd wordt. Ook 's nachts.

Ik dacht eerst dat ik geen melk genoeg had, maar ze groeit goed (geboortegewicht: 2.620 gram, nu met 5 weken: 3.490 gram) en ze heeft minstens 6 plasluiers op een dag.

Zou mijn melk niet vet genoeg meer zijn?

Antwoord

Veel moeders denken dat hun baby nog honger heeft, wanneer die vlak na een voeding wakker wordt of gaat huilen. Dat is een voor de hand liggende gedachte, zéker als je borstvoeding geeft, waardoor je niet kunt zien hoeveel er gedronken wordt en wat de kwaliteit van de melk is. Al gauw wordt huilen en wakker worden dan toegeschreven aan te weinig melk, of melk die niet voedzaam genoeg is.

Maar voor de hand liggende gedachtes hoeven niet altijd waar te zijn. Met name in dit geval is er iets heel anders aan de hand! Het huilen en wakker worden heeft niets te maken met de voeding (de baby groeit immers prima), maar met de manier van slapen.

Jonge baby's slapen anders

Uit onderzoek blijkt dat jonge baby's tot ongeveer 3 à4 maanden anders slapen dan oudere baby's, kinderen en volwassenen. Als een oudere baby (of een kind of een volwassene) in slaap valt, is dat een diepe slaap, te merken aan volledig slappe ledematen. Je kunt dan het spreekwoordelijke kanon afschieten zonder dat dat gevolgen heeft voor wakker worden. De slaper slaapt dan heerlijk verder.

Bij jonge baby's begint de slaapcyclus niet met een diepe slaap, maar met een 'actieve slaap' of REM-slaap: de slaap waarbij gedroomd wordt. Dit is te zien aan kleine bewegingen, de spieren zijn niet helemaal slap, en de ogen kunnen bewegen (REM staat voor 'rapid eye movements'). In dit slaapstadium kan een baby makkelijk wakker worden, bijvoorbeeld wanneer hij teruggelegd wordt in bed.

Ontwikkeling vanaf de geboorte

Bij jonge baby's duren de actieve en de diepe slaap ongeveer even lang en de totale cyclus duurt ca. 50-60 minuten.

Voor pasgeborenen (van een paar dagen oud) is het dus heel normaal om ongeveer elk uur wakker te worden en te willen drinken. Dat is maar goed ook: de maag is nog klein en vaak kleine beetjes drinken zorgt ervoor dat hij toch genoeg energie binnen krijgt om te groeien. Bovendien verteert moedermelk heel makkelijk, zodat er na een uur alweer ruimte is om een nieuwe portie melk te drinken.

Een paar weken na de geboorte verandert het slaappatroon. De baby begint nog steeds met actieve slaap, maar dat stadium duurt korter. Dan begint de diepe slaap en in dit stadium kan de baby in bed gelegd worden.

Dus:

  • om te voorkomen dat de baby wakker wordt als je hem teruglegt, kun je het beste wat langer wachten, tot hij diep in slaap is.

Ook duurt de periode van diepe slaap in de nacht dan al wat langer. Moeders merken dit aan het aantal nachtvoedingen dat iets minder is dan in de eerste week. Maar nog altijd is het heel normaal als een baby van 2 maanden gemiddeld twee tot drie keer per nacht wil drinken.

In de daarop volgende maanden zal een baby steeds beter in staat zijn om meerdere slaapcycli aan elkaar te koppelen; de baby slaapt dan langere stukken in de nacht. Hoe snel dit gaat, hangt af van de ontwikkeling in de hersenen.

Elke baby moet deze ontwikkeling doormaken en het is ook belangrijk dat hij dat op zijn eigen tempo kan doen. Het regelmatig afwisselen van actieve en diepe slaap zorgt ervoor dat de hersenen afwisselend goed doorbloed en gevoed raken en kunnen rusten.

Rond 4 maanden vindt nog een belangrijke verandering plaats in het slaapritme. Wanneer een baby in slaap valt, is dat – net als bij kinderen en volwassenen – meteen een diepe slaap.

Dus:

  • vanaf nu kun je de baby meteen na het in slaap vallen aan de borst in bed leggen.

Wanneer je daar te lang mee wacht, is de baby alweer in een actieve slaapfase gekomen, waardoor wegleggen dan weer moeilijker wordt. Een moeder kan het zelf goed zien en aanvoelen door te letten op de ademhaling van de baby en de mate van ontspanning.

Gevolgen voor de borstvoeding

Een pas geboren baby moet vaak drinken omdat zijn maag nog maar heel klein is (denk aan de grootte van een walnoot). Dat past mooi in het patroon van vaak wakker worden.

Na een paar weken kan een baby al wat langere stukken tussen de voedingen laten, met name in de nacht. De maag is dan al groter, en de baby kan dan al meerdere slaapcycli aan elkaar koppelen. Ook wordt het steeds makkelijker om een baby snel na het in slaap vallen in bed te leggen.

Nog steeds wordt de baby dan vaak wakker omdat hij gevoed wil worden, maar hij kan dan al een paar slaapcycli aan elkaar koppelen, wat vaak een langer stuk slaap in de nacht oplevert.

Naarmate de baby ouder wordt, kan hij steeds meer slaapcycli aan elkaar koppelen, en zal hij minder makkelijk wakker gemaakt kunnen worden in de nacht.

Dus:

  • ga door met voeden op vraag en maak de baby niet wakker!

Het wakker maken voor de nacht voor nog een late voeding heeft vaak als resultaat dat het slaappatroon wordt verstoord, met minder lange stukken slaap als gevolg.

Conclusie

Terug naar de oorspronkelijke vraag. Uw baby groeit goed, dus is er helemaal niets mis met de kwaliteit of de hoeveelheid van uw moedermelk. Als uw dochter gaat huilen bij het terugleggen, is ze gewoon nog niet in diepe slaap. Wacht nog even wat langer met terugleggen tot ze wél diep in slaap is.