18 maart 2011 door Fleur de Lorijn

Heeft mijn dochter een te hoge bloeddruk? (3 jr)

Mijn dochtertje van 3 heeft in rust een bloeddruk van 120/85. Is dit normaal? Het lijkt mij nogal hoog. Wat zijn eigenlijk de waarden voor een meisje van 3?

Antwoord

De gemiddelde bloeddruk voor meisjes van 3 jaar is 92/55 mmHg. Maar dat is dus een gemiddelde, waar ze boven of onder kunnen zitten. Als bovengrens voor 'normaal' accepteren we 125/75 mmHg. Uw dochter zou daar net boven zitten.

Ik weet niet hoe haar bloeddruk gemeten is, maar om daadwerkelijk van een hoge bloeddruk (hypertensie) te kunnen spreken, moet er wel heel zorgvuldig te werk zijn gegaan. Ten eerste zijn de omstandigheden belangrijk. Als een kind bijvoorbeeld net gehuild heeft, kan de bloeddruk hoger zijn dan normaal. Ten tweede is de grootte van de bloeddrukband van belang. Als die te groot of te klein is, kan er een verkeerde waarde gemeten worden. En tenslotte is het belangrijk dat er op minstens drie verschillende momenten een te hoge bloeddruk is gemeten.

Hoge bloeddruk kan talloze oorzaken hebben. Grofweg:

  • nierproblemen;
  • problemen met bepaalde bloedvaten, zoals een vernauwing van de grote lichaamsslagader;
  • hormonale problemen;
  • problemen met het hoofd, zoals een verhoogde druk in het hoofd.

Ook komt het voor dat er helemaal geen oorzaak wordt gevonden.

Iemand die een te hoge bloeddruk heeft, merkt daar zelf meestal niets van. Toch is het niet goed, omdat het allerlei vervelende gevolgen kan hebben. Een veel te hoge bloeddruk vormt bijvoorbeeld een extra belasting voor je hart, wat op langere termijn tot hartfalen kan leiden. Daarnaast kan er schade aan de nieren ontstaan.

Lees ook: