Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

17 februari 2005 door Merit Tabbers

Heeft onze dochter een blaasontsteking gekregen van het zwemmen? (18 mnd)

Mijn dochter van 18 maanden werd ziek. Na twee dagen knapte ze weer op, maar wilde nog niet eten en sliep slecht. De derde dag wilde ze helemaal niet meer slapen en als ze sliep, werd ze na een uurtje gillend wakker. Ze was dan niet meer stil te krijgen, en wilde niet meer zitten, staan of liggen.

Omdat we ongerust werden, zijn we naar de eerste hulp gegaan. Daar hebben ze haar onderzocht en werd geconstateerd dat ze een blaasontsteking had. We kregen medicijnen voorgeschreven.

Onze vraag: hoe is het mogelijk dat onze dochter van anderhalf een blaasontsteking heeft gekregen? Ze gaat elke week een half uurtje zwemmen. Kan het daaraan liggen?

Antwoord

Wat allereerst van belang is om te weten, is hoe de dokters de diagnose 'blaasontsteking' hebben gesteld. Het gebeurt namelijk nog wel eens dat er alleen een stickje in de urine wordt gedoopt, en dat men dan zegt dat er een blaasontsteking is. Je kunt je misschien voorstellen dat dit niet altijd wil zeggen dat er ook daadwerkelijk sprake is van een blaasontsteking. Want als de urine niet steriel is afgenomen, zitten er vaak bacteriën in, die van de eigen huid afkomstig zijn.

Voor een betrouwbare diagnose is een urinekweek noodzakelijk. De uitslag van deze kweek is pas bekend na ongeveer 72 uur! Desondanks wordt er bij klachten (en afwijkingen bij het stickje) meestal toch alvast antibiotica gegeven, waarbij niet gewacht wordt op de kweek-uitslag.

Dan het antwoord op uw eigenlijke vraag: hoe kunnen urineweg-infecties ontstaan? Vooral door een verkeerde hygiëne. Bij het verschonen (of zelf afvegen door het kind) is het altijd belangrijk dat je van voren naar achter afveegt. Wat ook kan voorkomen, is dat kinderen zichzelf helemaal niet – of onvoldoende – afvegen. Leer ze dus altijd om goed te vegen!

Een andere oorzaak kan zijn: aangeboren afwijkingen aan de urinewegen, waardoor de urine niet goed afvloeit, met een infectie als gevolg. Of: een stoornis in de blaasfunctie, waardoor de blaas niet goed geleegd wordt. Dit soort oorzaken komt echter heel weinig voor.

In ieder geval kan zwemmen geen kwaad hoor!