4 november 2005 door Merit Tabbers

Heel veel spugen, wat kun je daaraan doen? (8 mnd)

Onze dochter is nu bijna 8 maand en spuugt nog steeds gigantisch veel en vaak. Ook het vaste voedsel (fruit, warm en brood) komt eruit. Al zit ze in de kinderstoel. Al wachten we 30 minuten met spelen na het voeden. Het gaat de hele dag door. Ze boert goed en eet niet te snel.

Ze groeit goed goed, dus we hoeven ons geen zorgen te maken. Maar ongeveer 20 keer per dag spugen is heel vervelend. Echt alles en iedereen is vies! Wat kunnen we hier aan doen?

Antwoord

U vertelde dat uw dochtertje veel spuugt. Ik vroeg me af of het nog uitmaakt wat ze eet, maar eigenlijk denk ik van niet, als ik uw tekst zo lees. Ontwikkelt ze zich ook goed? Heeft ze last van eczeem of diarree? Treedt het altijd op na voeding? Zijn er ook klachten bij positie-verandering, zoals van zitten naar liggen?

Als er verder geen andere problemen zijn, dan is het 't meest waarschijnlijk dat uw dochter last heeft van reflux. Dat wil zeggen dat de inhoud van de maag in de slokdarm (en vervolgens 'naar buiten') terugkomt.

Hierbij is het van belang om te weten of een kind goed groeit. Gelukkig doet ze dat, dus krijgt ze in elk geval voldoende voedingsstoffen binnen. Medisch gezien is er dus geen reden om in te grijpen.

Maar het kan natuurlijk wel heel hinderlijk zijn. In ieder geval leert de ervaring dat het overgrote deel van de spugende zuigelingen na de leeftijd van 1 jaar geleidelijk aan steeds minder klachten krijgt. Dus dat is wel iets om alvast naar uit te zien...

Wat je kunt proberen, is om met medicijnen (zoals Losec) de reflux te beïnvloeden. Dit moet je dan wel dagelijks geven. Bespreek dat eens met uw huisarts. Ik wens u veel succes en sterkte.

Lees ook: