3 februari 2006 door Sanderijn van der Doef

Help! Mijn zoon van 13 masturbeert met een rubber plaszeil

Ik weet me geen raad. Mijn zoon van 13 heeft tot heel laat in zijn bed geplast en ik heb daarvoor altijd een ouderwets roodbruin rubber plaszeil gebruikt in zijn bed, om het matras te beschermen. Toen ik laatst bij toeval zijn slaapkamer binnenkwam om de schone was te brengen, zag ik dat hij ontbloot op zijn bed lag en op zijn buik tegen dat rubber plaszeil aan lag te masturberen.

Ik ben toen heel boos geworden. Ik heb hem gezegd dat het zeil daar niet voor bedoeld was, dat ik het een vieze beweging vond, en dat ik het vies vond dat hij een plaszeil gebruikte om daarmee te masturberen. Tenslotte is het altijd gebruikt als plaszeil en dat is dus vies.

Hij zei met schaamte dat hij het lekker vond en dat hij het zeil niet wilde missen. Ik heb het zeil toen onmiddellijk afgepakt en heb het ver weg in een kast gelegd.

Maar toen ik een tijdje later zijn bed verschoonde, lag het zeil weer in zijn bed, en toen ik het controleerde, zag ik dat hij daar weer mee gemasturbeerd had.

Ik weet me geen raad en eigenlijk wil ik het plaszeil graag weggooien, zodat hij daar niet meer mee kan masturberen. Wat moet ik hiermee? Graag uw raad.

Antwoord

Dat u boos bent geworden, is niet zo handig. Masturberen is niet vies, en het gebruik van hulpmiddelen ook niet. In feite straft u uw zoon voor zijn lichamelijke ontwikkeling (waarbij de hormonen door zijn lijf beginnen te gieren) terwijl hij daar toch niets aan kan doen. Voor de seksuele ontwikkeling van uw zoon zou het 't beste zijn als hij leert dat seks niet vies is.

Daarnaast was het natuurlijk niet prettig voor uw zoon om 'betrapt' te worden bij het masturberen, en daar dan uitvoerig op aangesproken te worden. Sterker nog: niemand vindt dat prettig. Ook volwassenen niet. Probeert u zich eens in te leven in de omgekeerde situatie, waarbij uw zoon ú ziet masturberen, en dat hij ú daar op aanspreekt...

We raden u dus sterk aan om de privacy van uw zoon te respecteren, en u discreet terug te trekken wanneer u er iets van merkt.

Het enige wat u kunt doen, is hem vragen of hij een beetje netjes te werk wil gaan, en eventuele spermasporen zelf wil afvegen en zonodig afwassen. Verder is het aan te raden om er zo weinig mogelijk woorden aan vuil te maken en te volstaan met het neerzetten van een doos tissues op zijn kamer.

U uitte uw zorgen over de hygiëne rond dat zeiltje, maar waarschijnlijk bent u vooral geschrokken van het feit dat uw zoon seksuele gevoelens heeft. We begrijpen dat heel goed. U moet er natuurlijk nog aan wennen dat hij groot wordt. En dat een rubber zeiltje seksuele gevoelens kan opwekken, vindt u misschien ook vreemd. Dat is het echter niet. Mensen in het algemeen en opgroeiende jongens in het bijzonder kunnen echt van alles en nog wat opgewonden worden. Bijvoorbeeld: Mijn zoon raakt opgewonden van winden en vuil ondergoed.

We weten niet of u een partner heeft, maar het lijkt ons goed als uw man of vriend (als die beschikbaar is) eens met uw zoon praat, als 'mannen onder elkaar', zodat uw zoon ontdekt dat het niet raar of vies is wat hij doet.