27 februari 2005 door Merit Tabbers

Helpt een schepje druivensuiker tegen 's nachts wakker worden? (16 mnd)

Onze dochter van 16 maanden wordt al maanden steevast rond 03.00 uur wakker en slaapt dan alleen door na een fles. Ze eet overdag goed: brood, fruit, melk, avondmaaltijd en papfles voor het slapen gaan.

Nu heb ik gehoord dat een schepje druivensuiker in de laatste papfles kan helpen tegen het wakker worden, vanwege een mogelijk lage bloedsuikerspiegel. Klopt dit?

Antwoord

De medische term voor een te lage bloedsuiker is hypoglycemie. Dit kan allerlei verschijnselen geven, zoals: fladderen (=beven), transpireren, hoofdpijn, hartkloppingen, en ook een hongergevoel. Kinderen kunnen ook juist heel slaperig worden.

Als kinderen gezond zijn, en daar ga ik bij uw dochter vanuit, dan is het lichaam in staat om de glucose- (lees: suiker-)huishouding goed te reguleren, ook als er langdurig niets wordt gegeten. Het lichaam heeft namelijk een glucosevoorraad die tijdens het 'hongeren' wordt aangebroken.

Het lijkt mij dan ook niet nodig om extra suiker in de laatste papfles te geven. Wel is ze kennelijk hongerig en kunt u haar vlak voordat u naar bed gaat nog extra voeding geven in de hoop dat ze doorslaapt.

Lees ook: