9 november 2007 door Frea Kruisinga

Helpt Viola Equi (Bloem) bij de ziekte van Pfeiffer? (7 jr)

Onze dochter is 7 jaar en heeft Pfeiffer. Nu zoeken wij naar een product dat de weerstand en/of de energie verhoogt tijdens de ziekte. Er is ons Viola Equi (Bloem) geadviseerd, als zijnde een natuurlijk antibioticum.

Mag je dit gebruiken? Overal lees je dat je geen antibioticum mag gebruiken bij Pfeiffer. Is dit misschien belastend voor de lever? Wat adviseert u?

Antwoord

Als ik u was zou ik niet gaan experimenteren met dit soort middelen. Het kost alleen maar geld en het zal niet helpen. Ik zal u uitleggen waarom.

Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer is een zeer veel voorkomende infectie, die veroorzaakt wordt door het Ebstein-Barr virus. De meeste mensen hebben er geen klachten van en weten dus niet dat zij ooit besmet zijn geweest met het virus.

Als er wél klachten zijn, dan gaat het meestal om:

  • moeheid;
  • algehele malaise (je niet lekker voelen);
  • koorts;
  • keelpijn;
  • opgezette klieren en amandelen;
  • buikpijn.

Antibiotica

U schreef dat antibiotica altijd afgeraden worden. Waarom is dat eigenlijk? De aanleiding om bij Pfeiffer naar een dokter te gaan (terwijl je nog niet weet dat het Pfeiffer is), is meestal de keelpijn, die aanvankelijk steeds erger wordt. Het komt regelmatig voor dat een dokter dan denkt dat er sprake is van een bacteriële keelinfectie, en dat hij of zij daarvoor antibiotica voorschrijft.

Opvallend is dat ongeveer 80% van de mensen met de ziekte van Pfeiffer huiduitslag krijgt van de antibiotica. Bovendien helpt het niet (omdat antibiotica alleen bacteriën bestrijden en geen virussen). Dat is dus de reden waarom je overal leest dat je geen antibiotica moet gebruiken bij de ziekte van Pfeiffer.

Zelf herstellen

Voor de ziekte van Pfeiffer bestaat helaas geen behandeling. Uw dochter zal er zelf van moeten herstellen. De belangrijkste klachten houden ongeveer 2 tot 4 weken aan, daarna treedt er geleidelijk herstel op.

De moeheid en het miserabele gevoel kunnen – op en af – enkele weken tot soms wel maanden aanhouden. Ook daar valt helaas niets aan te doen.

In de medische literatuur zijn geen middelen te vinden die ervoor kunnen zorgen dat je meer energie hebt in deze periode. Het middel dat u noemde, zal dus zo goed als zeker weggegooid geld zijn. Al was het alleen maar omdat het aangeprezen wordt als 'natuurlijk antibioticum', en antibiotica domweg niet werkzaam zijn bij virale aandoeningen als Pfeiffer.

Wanneer uw dochter weer een beetje begint op te knappen, is het goed om geleidelijk aan de normale activiteiten weer op te pakken. Ik wens jullie sterkte!