Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 mei 2009 door Frea Kruisinga

Hemangioom behandelen met een bloeddruk-verlagend middel? (17 mnd)

Mijn zoontje van 17 maanden heeft een hemangioom in het nekgebied. Nu hebben ze het erover gehad om hem te behandelen met een bloeddruk-verlagend middel. Weet u hier iets over?

Antwoord

Hemangiomen zijn goedaardige vaattumoren die vrij vaak voorkomen bij kinderen; naar schatting bij 1 tot 2% van de pasgeboren baby's. In principe zijn ze niet gevaarlijk, maar soms kunnen ze voorkomen op plaatsen die wel tot problemen kunnen leiden, bijvoorbeeld bij het oog.

Na een periode van groei worden vrijwel alle hemangiomen spontaan kleiner. Sommige hemangiomen verdwijnen zonder een spoor achter te laten, maar soms resteert er wel een huidafwijking, bijvoorbeeld een litteken.

Redenen om een hemangioom te behandelen, zijn onder andere:

  • hemangiomen die het zicht beïnvloeden;
  • hemangiomen bij de luchtwegen;
  • bij verstopping van de neus of het oor.

Van geval tot geval wordt bekeken of behandeling noodzakelijk is. Bijvoorbeeld in de vorm van een laser-behandeling.

De behandeling die u zelf noemde, is nieuw. Er wordt dan gebruik gemaakt van Propranolol, een middel dat ook wordt toegepast bij te hoge bloeddruk. Toevallig kwam men erachter dat deze bètablokker heilzaam zou kunnen zijn bij hemangiomen.

Kort geleden werden er een paar kinderen behandeld met Propranolol, voor klachten waarvoor dit middel oorspronkelijk bedoeld was. Maar tegelijkertijd zag men dat ook de hemangiomen, die deze kinderen toevallig ook hadden, kleiner werden. Vervolgens is dit getest bij 9 andere kinderen.

De behandeling wordt nog niet standaard toegepast omdat een test op 9 kinderen wel erg weinig is. Er is dus meer onderzoek nodig om te kijken wat het nu precies doet bij hemangiomen.

Lees ook: