13 november 2009 door Sanderijn van der Doef

Hoe begeleid ik mijn dochter, die verliefd is op een meisje? (11 jaar)

Mijn dochter van 11 zegt verliefd te zijn op een meisje. Ze is heel serieus en behoorlijk in de war door deze ontdekking. Ze loopt er al een half jaar mee als een groot geheim.

Hoe kan ik haar het beste begeleiden?

Antwoord

Kinderen van 11 kunnen heel verliefd zijn, of dat nu is op iemand van het zelfde geslacht of niet. Vraag het maar eens aan een leerkracht van groep 7 of 8. Die zal zeggen dat verliefdheid iets is wat kinderen op deze leeftijd het meeste bezighoudt.

Verliefdheid

Verliefde gevoelens kun je niet sturen. Die zijn er nu eenmaal, en ze kunnen zich verder ontwikkelen naarmate je ze meer bij jezelf accepteert en toelaat.

Verliefd is verliefd. Dat betekent dat je ook verliefd kunt worden op iemand van je eigen geslacht. Ook op deze leeftijd. Voor sommige kinderen (en hun ouders) kan dat soms behoorlijk schrikken zijn. De meeste kinderen verwachten niet dat zoiets bij hen kan gebeuren, want iedereen om je heen wordt toch verliefd op iemand van het andere geslacht?

Probeer op deze manier ook met uw dochter te praten. Laat haar beide kanten van de zaak zien:

  • enerzijds is het niet iets vreemds of zeldzaams wat er met haar gebeurt: ze is gewoon verliefd. Ook haar klasgenoten kan dat overkomen, alleen is het bij haar toevallig een meisje en niet een jongen.
  • anderzijds moet u wel begrip tonen voor haar verwarring. Wimpel het dus niet weg met "maak je niet druk, het stelt niets voor". Voor haar stelt het wél iets voor. Dus: neem haar verwarring serieus. Dat kan haar heel erg gerust stellen.

Lesbisch?

Betekent deze verliefdheid nu ook dat ze lesbisch is, of wordt? Misschien stelt ze die vraag zelf (wat voor sommige pubers heel beangstigend kan zijn), of misschien bent u degene die hem stelt.

Het antwoord is: nee. Zo'n verliefdheid op deze leeftijd hoeft nog helemaal niet te betekenen dat haar seksuele voorkeur vaststaat. Op deze leeftijd (aan het begin van hun puberteit) zijn kinderen erg aan het worstelen met hun gevoelens.

Onderscheid maken is moeilijk

Zoals kleuters nog niet goed kunt voelen wáár iets pijn doet, zo kunnen pubers vaak nog niet goed onderscheid maken tussen verliefdheid, genegenheid, bewondering en adoratie. Ze weten het gewoon niet. En hun ouders dus ook niet.

Het kan best zijn dat uw dochter na de verliefdheid die ze nu heeft, verliefdheden gaat ervaren met jongens. Of misschien blijft het wel bij meisjes. Daar is nu nog weinig van te zeggen.

Hoe kun je het beste reageren?

Uw dochter is op dit moment het meest gebaat bij een moeder die begrip toont voor haar verwarring, met haar erover wil praten, haar gerust stelt (anders dan "Ach, meisje, dit gaat wel weer over"), haar gevoelens serieus neemt, die gevoelens niet bagatelliseert, en haar steunt.

Praat dus met haar, laat haar merken dat haar gevoelens normaal zijn, en dat het niet iets is waar je bang voor moet zijn.

Vertel haar ook dat verliefde gevoelens juist fijne gevoelens zijn waar je gelukkig van zou moeten worden, en probeer haar ook de positieve kant te laten zien.

Erover praten

U vertelde niet of de gevoelens van uw dochter al dan niet beantwoord worden. Als dat wél het geval is, dan zou dat helemaal fijn zijn voor haar! Maar als ze afgewezen is, of als ze geen reactie krijgt, of als ze het nog niet weet, dan kan ik me voorstellen dat ze het moeilijk vindt om erover te praten. Ook hangt het af van de sfeer in de klas, of ze erover wil praten.

Ze zou eens kunnen vragen aan dat meisje wat zij vindt van meisjes die verliefd zijn op andere meisjes. Het antwoord zou uw dochter een idee kunnen geven of het wel of niet verstandig is voor uw dochter om er zelf mee voor de dag te komen.

Meer informatie

Mochten haar gevoelens zo blijven als nu, dan kunt u overwegen om het boek OUT! te kopen.

Dit boek geeft uitleg over homoseksualiteit aan jonge pubers die nog twijfelen, of al zeker zijn, maar in ieder geval meer willen weten over homoseksualiteit.