15 mei 2019 door Naomi Dessaur

Hoe begin ik een gesprek over seksualiteit?

Ik vind het bij mijn dochter van 4 jaar oud vooral zoeken wanneer ik er iets (over seksualiteit) over vertel, wat is nou een goede aanleiding? Ze vraagt niet zo veel. Wanneer vertel je dan iets? 

Antwoord

Bedankt voor je vraag die volgens mij voor veel ouders herkenbaar is. Het ene kind vraagt iets sneller dan het andere kind en dat is natuurlijk helemaal prima, want elk kind is anders. Wat mij betreft kun je als ouder het onderwerp zelf aansnijden. Een aantal tips die wellicht helpend kunnen zijn: 

  • Begin er gewoon over en maak er geen big deal van. Hoe normaler jij doet, hoe normaler je kind zal reageren. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig van aard en willen alles over het leven weten en leren kennen. 
  • Grijp dagelijkse situaties aan om het erover te hebben. Iets wat je ziet op straat, een situatie thuis of iets op tv of in een boek. 
  • Draai er niet om heen, maar geef antwoord op de vraag. Wanneer je niet direct het antwoord weet kun je aangeven dat je er even over na moet denken en er laten op terugkomen. Kom er dan wel op terug! 
  • Noem de zaken bij de naam. Probeer bijvoorbeeld geslachtsdelen een gangbare naam te geven of leg uit wat andere gangbare namen zijn wanneer jullie hier een bijzondere benaming voor hebben. 
  • Geef informatie passend bij de leeftijd van je kind, dus je hoeft niet op 4-jarige leeftijd te vertellen over hoe een kind precies is verwekt, maar je kunt wel aangeven dat een kindje door een zaadje van de man en een eitje van de vrouw wordt gemaakt en in de buik van de vrouw groeit. 

Door op jonge leeftijd al over seksualiteit, het lijf, lichaamsbewustzijn, grenzen, relaties en respect te praten zullen kinderen over het algemeen opgroeien met meer bewustzijn en weerbaarheid. Het voorkomt dat het binnen jullie gezin als taboe wordt bestempeld en dat er veel gêne is. Hierdoor zullen kinderen thuis over het algemeen sneller vragen stellen en praten over seksualiteit (zowel de leuke als minder leuke dingen), dan wanneer dat niet of nauwelijks gebeurt. 

Ook in mijn ebook '10 gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit' en in mijn gratis mini-cursus ‘Kinderen en seksualiteit, hoe gaan we hier normaal mee om’ ga ik hier uitgebreid op in. 

Veel succes en plezier, want praten over seksualiteit en alles wat daarbij hoort mag ook vooral leuk en ontspannen zijn! 

Heb jij ook een vraag over de seksuele opvoeding van jouw kind(eren)? Stuur een mail naar [email protected]!