2 december 2005 door Merit Tabbers

Hoe belastend is een obstipatie-onderzoek? (4 jr)

Mijn dochtertje van 4 jaar heeft al harde ontlasting vanaf het moment dat ze een baby was. Meestal zijn het konijnenkeuteltjes die ze produceert.

Ik heb al van alles geprobeerd met voeding. Ik ben ook bij een diëtiste met haar geweest. Maar niets helpt.

Meestal heeft ze er niet echt veel last van, maar het gebeurt toch regelmatig dat ze buikpijn heeft en dat ze het op gaat houden, met alle gevolgen van dien.

Als ze bezig is met poepen, lijkt het wel een hele bevalling. Haar oma heeft trouwens precies hetzelfde.

Eigenlijk wil ik haar laten onderzoeken, maar ik ben er zelf nogal huiverig voor dat het zo'n zeer doet bij haar.

Ik twijfel er dus nogal over om dit te laten doen. Maar aan de andere kant, misschien weet ik dan wel wat het is en kan ze er de rest van haar leven medicijnen voor slikken (als die er zijn).

Please, kunt U me meer informatie geven over zo'n onderzoek?

Antwoord

Uw kindje heeft last van obstipatie, oftewel verstopping. Ze heeft harde ontlasting, waardoor het poepen pijnlijk kan zijn en waardoor ze het gaat ophouden. Zo komt ze in een vicieuze cirkel terecht, omdat de ontlasting door het ophouden nog harder wordt, en het nog meer pijn gaat doen om te poepen, enzovoorts. Die vicieuze cirkel moet doorbroken worden.

Soms lukt het met een vezelrijk dieet en voldoende vocht, maar kennelijk geldt dat niet voor uw dochter. Als ik het verhaal zo lees, dan heeft ze behoorlijk wat last!

Ik begrijp dat u twijfelt, maar ik wil u toch met klem adviseren om naar de huisarts te gaan. Want hoe eerder je kinderen met obstipatie helpt, hoe beter. Voor akelige onderzoeken hoeft u niet bang te zijn. Waarschijnlijk zal de huisarts uw dochter gewoon even onderzoeken zoals hij dat altijd bij iedereen doet. Ik denk niet dat hij het nodig zal vinden om nog meer te doen.

Met een dagelijks medicijn, zoals Forlax, wordt de ontlasting zachter gemaakt. Daardoor zal ze veel gemakkelijker gaan poepen en veel minder pijn hebben! Dit medicijn heeft geen nare bijwerkingen en het mag gemengd worden met alles wat maar wilt.

Kortom: hoe eerder u naar de dokter gaat, des te beter het voor haar is.

Lees ook: