Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

21 maart 2008 door Antheny Verhoef

Hoe bescherm ik mijn dochter tegen het alcohol- en drugs-milieu van haar vader? (5 jr)

Ik woon al 2½ jaar niet meer samen met mijn Keniaanse partner, de vader van mijn 5-jarige dochtertje.

Het uit elkaar gaan ging gepaard met veel agressief gedrag van mijn ex-partner, en mijn dochter was daarbij. We hebben een periode helemaal geen contact gehad. Maar nu, na 2½ jaar, zijn we moeizaam tot een bezoekregeling van 1 dag in de 2 weken gekomen. Waarbij hij nog wel regelmatig explodeert waar mijn dochter bij is.

Nu wil hij de bezoek-frequentie opvoeren naar 2 hele weekenden per maand. Hij leidt een nogal losbandig leven, met veel mannelijke vrienden over de vloer die geen Nederlands verstaan, en waar veel alcohol en drugs in het spel zijn. Ik vertrouw dat niet zo.

Is het veilig en verstandig om mijn dochter, die nu een vrolijke uitbundige meid is, de weekenden te laten blijven bij hem? Als ze bij hem is geweest, is ze best wel bedeesd en stil. En zo niet, hoe zou je het tegen kunnen houden?

Antwoord

Zo lang u er geen vertrouwen in heeft dat uw ex-partner op een verantwoordelijke manier met jullie dochter omgaat, kunt u de bezoekregeling nog niet uitbreiden. U vertelde immers dat hij nog regelmatig explosief gedrag vertoont waar uw dochter bij is. Daarmee laat hij zien dat hij nog onvoldoende in staat is om zijn emoties te beheersen, wat een zichtbaar negatieve invloed heeft op jullie dochter.

Bovendien hoort een kind van 5 niet thuis hoort in een milieu van alcohol en drugs. Ook dit is een goede reden om terughoudend te reageren op zijn verzoek.

Manier van leven

U kunt hem gewoon zeggen dat u vanwege zijn manier van leven onvoldoende vertrouwen heeft in de manier waarop hij om zal gaan met jullie dochter. U kunt dat verduidelijken door te zeggen dat u haar wilt beschermen tegen zijn emotionele uitspattingen en dat u niet wilt dat zij met druggebruik wordt geconfronteerd.

Vervolgens kunt u zeggen dat u om de hiervoor genoemde redenen de bezoekregeling niet wilt uitbreiden. Althans niet op dit moment.

U moet hem echter wel duidelijk maken onder welke voorwaarden een uitbreiding van de omgangsregeling wél mogelijk is, en vertellen wat u van hem verwacht.

Kortom: spreek hem aan op zijn verantwoordelijkheden als vader. Zeg hem dat zijn dochter een vader nodig heeft die haar een veilig milieu kan bieden zonder drugs en alcohol en die zich weet te beheersen in haar bijzijn. Maar ook dat u bereid bent om erover na te denken mits hij laat zien dat hij aan deze voorwaarde kan voldoen.

Hulp vragen

Uw ex-partner lijkt naast problemen met alcohol en drugs een impuls-controle-probleem te hebben. Het is zeer goed mogelijk dat hij onder invloed van bepaalde middelen zich niet kan beheersen en last heeft van emotionele uitbarstingen. Als hij zijn leven op de rails wil krijgen en wil leren zijn emoties te beheersen, dan kan hij daar hulp bij vragen.

Als het u zelf niet lukt om hem zover te krijgen, dan kunt u iemand anders vragen om dit te doen. Misschien kent u een vriend van uw ex die een positieve invloed op hem heeft. Aan diegene zou u kunnen vragen om met uw ex te gaan praten en hem aan te sporen om hulp te zoeken.

Langzaam opbouwen

Als hij daadwerkelijk aan de slag gaat met zijn probleem, en als hij laat zien dat hij jullie dochter alsnog een veilige plek kan bieden, dan zou ik aanraden om – na overleg – de bezoekregeling eerst met één dag uit te breiden. Gaat dit een tijd goed, dan kun je het langzaam verder opbouwen.

Het belangrijkste is dat uw ex-partner moet laten zien dat hij een vader is die zijn dochter een veilige plek kan bieden waar zij zich op haar gemak voelt. En u moet hem dat duidelijk maken. Mocht u daar in uw eentje niet goed uitkomen, vraag dan zelf hulp. Uw huisarts kan u vertellen waar u in uw regio terecht kunt.

Ik wens u sterkte en succes!

Lees ook: