Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Hoe besmettelijk is het RS virus?

De dochter van mijn vriendin is onlangs opgenomen in het ziekenhuis omdat zij het rs virus heeft. Op de dag dat zij opgenomen werd ben ik, samen met mijn 1 jaar oude zoontje, de hele dag bij hen geweest. Bovendien ben ik zelf bijna 25 weken zwanger.

Bestaat er een kans dat mijn zoontje of mijn ongeboren kindje besmet raken?

Wat zijn de symptomen van rs en wat zijn de mogelijke gevolgen van deze ziekte?

Antwoord

Het RS virus is vrij besmettelijk echter het geeft meestal alleen problemen bij jonge kinderen (jonger dan 10 maanden) of bij kinderen met ernstige luchtwegafwijkingen. Oudere kinderen en volwassenen raken ook heel vaak besmet met dit virus echter zij worden er alleen verkouden van. Dit in tegenstelling tot de jonge kinderen die van een RS virus ook zeer benauwd kunnen worden.

In uw geval met uw 1 jaar oude zoontje zou ik mij dus geen zorgen maken omdat hij er waarschijnlijk, behalve een flinke verkoudheid, niet zoveel last van zou krijgen. Ook wat betreft uw zwangerschap behoeft u niet bezorgd te zijn. Er bestaan geen aanwijzingen dat dit schadelijk zou kunnen zijn voor uw ongeboren kindje.

Het enige wat ik hieraan nog wil toevoegen is dat ik u van harte feliciteer met de zwangerschap. Geniet ervan en maakt u zich vooral geen zorgen.

Lees ook: