Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

9 maart 2006 door Merit Tabbers

Hoe betrouwbaar is een oorthermometer?

Begin deze week hebben we een Braun oorthermometer gekocht, omdat onze zoon van 2½ jaar oud buikgriep had. Een gewone (digitale) thermometer is erg lastig bij hem, omdat hij zo tegenstribbelt.

Maar wat blijkt: elke meting geeft een andere temperatuur aan. Het verschil bedraagt soms meer dan een halve graad.

Gisteren bleek onze dochter (van 3 maanden) ook koorts te hebben. De gewone thermometer gaf aan: een verhoging van rond de 38 graden. En de oorthermometer gaf achtereenvolgens aan: 38,6 / 38,7 / 39,1. Dit alles binnen een paar minuten.

Ik heb de oorthermometer ook bij mijzelf geprobeerd en ook toen werd er steeds een andere temperatuur aangegeven.

Als een oorthermometer zo moeilijk te hanteren is, dan lijkt hij me toch niet echt betrouwbaar? Kunt u ons adviseren over het gebruik van een thermometer? Welke is nu het meest betrouwbaar?

Antwoord

Tja, dat is lastig. Aan de ene kant is meten met een oorthermometer natuurlijk wel prettig voor kinderen, in tegenstelling tot een rectale meting (in het rectum, oftewel het poepgaatje). Maar aan de andere kant klopt uw observatie dat er in de praktijk nogal eens verschillen waarneembaar zijn.

De vraag is of dat echt heel erg is. Dat hangt van de situatie af. In het ziekenhuis gebruiken we ook de oorthermometer, om grofweg te bepalen of een kind wel of geen koorts heeft. Daarvoor is de oorthermometer geschikt, mits je meet volgens de gebruiksaanwijzing. Maar als we het nauwkeuriger willen weten, dan meten we de temperatuur alsnog rectaal.

Dus: voer bij twijfel altijd alsnog een rectale meting uit.

Lees ook: