Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

2 oktober 2009 door Nanny Gortzak

Hoe combineer je chronische vermoeidheid met regeldagen? (3 mnd)

Mijn zoon is vandaag precies 3 maanden oud. Ik geef hem zeven keer per dag op vaste tijden borstvoeding. Tussendoor slapen we samen veel. Ik geef per keer beide borsten 10 minuten, dus bij elkaar drinkt hij steeds 20 minuten.

Ik heb ME (vermoeidheidssyndroom) en voelde me vrij goed bij ons ritme. Daardoor kon ik ook genieten van mijn kleine ventje en de borstvoeding.

Maar sinds een week is het ineens allemaal anders. Het middagslaapje is ineens veel korter, hij slaapt onrustiger en wordt tussendoor nu wel eens wakker. 's Nachts hetzelfde: eerder echt wakker, honger en slaapt onrustiger.

Ik ben nu kapot en ontzettend moe. Ik heb dat middagslaapje echt nodig, evenals een goede nachtrust. Want anders voel ik me zo ontzettend moe en down, en kan ik haast niet meer genieten van mijn kleine ventje. Aan het huishouden kom ik al helemaal niet meer toe omdat ik daar echt te moe voor ben.

Waarschijnlijk zijn het regeldagen. Zo rottig. Ik weet niet wat ik ermee aan moet. Moet ik bij regeldagen ook beide borsten per keer geven? En hoe lang dan? Kan ik na 2 dagen weer het gewone ritme en tijden opstarten of zijn het ook regeldagen qua tijden? En wordt mijn borstvoeding na de regeldagen alleen meer of kan de samenstelling ook ineens veranderen?

Antwoord

Regeldagen kunnen voorkomen rond 2 weken, 6 weken, 3 maanden en 6 maanden, maar ook na elke periode waarin de borstvoeding op een wat lager pitje is komen te staan. Denk daarbij aan vakanties, drukte, veel op bezoek gaan of veel bezoek langs krijgen, werken (voor veel werkende moeders zijn de weekenden ook regeldagen), en acute ziekte van moeder of kind.

Tijdens regeldagen wil de baby vaker drinken. Dat hoeft niet te betekenen dat er per keer meer wordt gedronken, maar de extra stimulatie die tijdens regeldagen optreedt, kan er wel voor zorgen dat de borstvoeding na een dip weer flink omhoog komt.

Regeldagen en voeden

Tijdens de regeldagen kunt u proberen de borstvoeding extra te stimuleren door tijdens het voeden goed de signalen van uw kind te volgen. Als na de eerste borst het zuigen en slikken minder wordt, en er vaker gezogen dan geslikt wordt, is het tijd om van borst te wisselen.

U kunt nog proberen of de baby met behulp van borstcompressie nog iets verder doordrinkt aan dezelfde borst.

Aan het eind van de tweede borst doet u hetzelfde. U kunt dan weer terugwisselen naar de eerste borst. U kunt dit blijven doen tot het moment dat uw baby voldoende heeft gedronken.

Meestal komt de baby na enkel dagen weer terug in het normale ritme van voor de regeldagen.

Regeldagen en vermoeidheid

U vertelde dat u ME heeft, en dat u daarom uw middagslaapje hard nodig heeft. Ook veel moeders die géén ME hebben, kunnen zo'n slaapje goed gebruiken. Maar in uw geval komt het slaaptekort natuurlijk extra hard aan.

Hieronder vindt u tips die handig zijn voor alle moeders tijdens regeldagen. Waar mogelijk en waar nodig zal ik specifieke aandacht aan de ME-problematiek besteden.

  • Schakel hulp in voor het huishouden - Althans, voor zover dat mogelijk is natuurlijk. Veel moeders merken dat hun normale gang van zaken in de war raakt tijdens regeldagen. Dat is niet erg; het duurt immers maar een paar dagen, maar de baby en uzelf hebben nu voorrang.
  • Overweeg uit logeren te gaan - Als u zich op uw gemak voelt bij een vriendin of familie, en u weet dat u daar ook lekker op de bank of op een bed kunt rusten, dan kunt u misschien wat extra energie opdoen (of wat minder energie kwijtraken) door daarheen te gaan. Degene bij wie u op bezoek gaat, kan dan met de baby rondwandelen als u wilt slapen maar hij niet.

Belangrijk is wel dat u zich daar absoluut op uw gemak voelt, en dat de gastvrouw of gastheer niet verwacht dat u voor de gezelligheid komt. Niet iedereen begrijp wat ME inhoudt, maar ik denk dat u zelf wel weet bij wie u welkom bent zonder dat daar iets tegenover hoeft te staan.

  • Eet gezond, drink gezond - Zorg ervoor dat u tijdens regeldagen optimaal eet en drinkt. Vermijd voedsel en dranken die u extra uitputten. Hoe verleidelijk het soms kan zijn om wat extra energie te halen uit suiker, zout en cafeïne: deze stoffen belasten de hormonale balans en verbruiken vitamines en bijnierschorshormonen. Dat kan extra vermoeidheid geven.
  • Ontspan - Probeer niet te veel op de klok te kijken, of te veel aan werk te denken dat nog moet gebeuren. Dat levert allemaal stress op, wat u zult voelen als vermoeidheid. Zorgen voor uw zoon en samen spelen heeft nu voorrang. Dat zal ook een gunstig effect op de borstvoeding hebben, omdat daarmee de borstvoedingshormonen extra aangezwengeld worden.
  • Praat erover met gelijkgestemden - In uw geval zijn dat borstvoedende moeders, maar binnen die groep zijn er talloze moeders met een chronische aandoening die een effect heeft op energieniveaus. Probeer tips uit te wisselen. Denk daarbij aan het forum van Ouders Online, maar ook aan het borstvoedingsforum op Borstvoeding.nl

Dan nog een tip tot slot. Praat nog eens met uw arts over uw vermoeidheid. Het is erg aanlokkelijk om alle vermoeidheid toe te schrijven aan de ME, maar juist na een zwangerschap is er een vergroot risico op bloedarmoede en schildklierproblemen. Een eenvoudige bloedtest kan uitwijzen of er meer aan de hand is dan alleen de ME.

Succes en sterkte gewenst!