Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

23 februari 2007 door Nanny Gortzak

Hoe combineer je werk en borstvoeding na 9 maanden?

Mijn dochter is nu 8 maanden en ik geef haar nog steeds vier borstvoedingen per dag. Op de dagen dat ik werk, kolf ik (2x op hele dagen en 1x op halve dagen). Mijn kolfproductie loopt wat terug, maar meestal speel ik quitte, hoewel de voorraad inmiddels wel geslonken is.

Het liefst zou ik blijven doorvoeden tot mijn dochter op natuurlijke wijze afspeent. Maar straks als ze 9 maanden is, mag ik niet meer in werktijd kolven. Ik kan wel kolven in de lunchpauze en de koffiepauzes, maar ik ben bang dat ik dan niet genoeg kolf. Bovendien vind ik vaker dan 2x kolven belastend en stresserend. Langer doorwerken is een optie, maar daar gaat mijn voorkeur ook niet naar uit.

Nou was mijn plan om haar overdag (op mijn hele werkdagen) één borstvoeding per fles te laten geven, en haar als ik thuis kom uit mijn werk (om ongeveer half zes) meteen aan te leggen. Ze zou dan echter ook meteen (warm) moeten eten. Met nog een borstvoeding om half acht voor het slapen gaan is dat misschien wat veel van het goede.

Ik denk wel dat we op vier voedingen moeten blijven. Want als ze uit de fles drinkt, drinkt ze hooguit 180 ml. Met drie voedingen zou ze dan niet op het gewenste minimum van 600 ml per dag uitkomen. Of mag ik er vanuit gaan dat ze dat zelf corrigeert als ze rechtstreeks aan de borst drinkt? Een andere reden om op vier voedingen te blijven zitten is om de borstvoeding op gang te houden. Ik ben bang dat het anders erg terugloopt.

Kunt u mij adviseren?

Antwoord

Uw dochter drinkt nog uit de borst en u wilt op de dagen dat u de hele dag werkt, het kolven verminderen in uw werktijd. Hoe pak je dat aan?

Op het werk

Om te beginnen het probleem dat de voeding zou kunnen teruglopen. Dat risico is minder groot dan u denkt. Veel moeders merken namelijk dat hun melkproductie 'robuuster' wordt naarmate ze langer borstvoeding geven. Daarmee bedoel ik dat een of twee dagen veel minder borstvoeding geven echt niet ineens tot een volledige ineenstorting van de voeding zal leiden (zolang de baby daarna wel weer kan drinken, natuurlijk).

Dat betekent dat u op de dagen dat u de hele dag werkt, kunt kijken of u kunt volstaan met kolven in de pauzes. De dagen dat u halve dagen werkt, kunt u misschien wel zonder kolven of met maar één keer kolven doorkomen.

Thuis

Zodra u thuis bent van uw werk, kunt u zo veel mogelijk voeden. U veronderstelde dat dat een soort eet-congestie zou kunnen opleveren als 's middags laat thuiskomt, maar ik denk dat dat wel meevalt.

Misschien is het bijvoorbeeld mogelijk dat uw dochter tussen de middag warm eten krijgt, zodat u in de avond veel kunt voeden. Maar ook als 's middags warm eten niet lukt, is er nog geen man overboord.

Als u uw dochter direct bij thuiskomst aanlegt, en ook weer vlak voordat ze gaat slapen, dan hoeft u zich niet zo veel zorgen te maken over de hoeveelheid warm eten. Ook warm eten gebeurt namelijk op vraag, dus hoe meer ze bij u drinkt direct nadat u thuis komt, hoe minder warm eten ze hoeft. Met nog een voeding vlak voor het slapen komt ze dan al een heel eind.

Melkproductie op gang houden

Als u op de vrije dagen en de halve dagen gewoon op vraag blijft voeden, zal de melkproductie goed op gang blijven. Indien nodig kunt u 's avonds – voor u zelf gaat slapen – nog eens kolven, zodat u melk kunt verzamelen voor de werkdagen waarop u maar één maal of helemaal niet wilt kolven.

Bedenk in ieder geval dat het voor uw borsten prettiger kan voelen om in ieder geval één keer te kolven, om de eventuele spanning weg te halen. Ook is het raadzaam om de eerste tijd toch de kolf mee te hebben op het werk, of in ieder geval een handkolf achter de hand te houden, zodat u in geval van nood toch kunt kolven.

Hoeveelheid melk

Tenslotte nog iets over de hoeveelheid melk die uw dochter binnenkrijgt. Als u op vraag zou borstvoeden en geen gekolfde melk zou geven, dan zou u niet weten hoeveel zij zou drinken. U zou er dan vanuit gaan dat zij zelf de benodigde melk zou drinken. Ze zou dan vanzelf geleidelijk aan steeds minder melk drinken en steeds meer ander voedsel en drinken tot zich nemen.

Maar ook in uw huidige situatie zie ik geen problemen. U kunt ervan uitgaan dat uw dochter voldoende voedingsstoffen en vocht binnenkrijgt met wat zij aan de borst drinkt, plus de gekolfde melk, plus de dingen die ze overdag nog te eten en te drinken krijgt.