13 februari 2009 door Channah Zwiep

Hoe en wanneer vertel ik mijn dochter wat ongesteldheid is?

Hoe en wanneer vertel ik mijn dochter (nu bijna 8) wat ongesteld worden inhoudt? Alles wat met bloed te maken heeft, is erg en eng voor haar. Het beetje bloed bij tandenwisselen is al genoeg om in paniek te raken!

Ze ziet wel maandverband en tampons liggen, maar ze vraagt nooit waar dat voor dient. Ik merk wel dat veel kinderen uit haar klas qua seksuele opvoeding verder zijn, maar al mijn pogingen tot nu toe om wat meer te vertellen dan "baby's groeien bij mama in de buik" halen niets uit. Het interesseert haar blijkbaar (nog) niet.

Het boekje 'Ik vind jou lief' van Sanderijn van der Doef werd na één keer samen gelezen te hebben al achterin de kast gegooid. Stom boek.

Is het verstandig om af te wachten tot zij zelf met vragen komt? Maar wat als ze op een dag toch ontdekt dat mama ongesteld is? Of moet ik dat maar gewoon laten gebeuren (bewust of onbewust)?

Antwoord

Kinderen kunnen al vanaf jonge leeftijd worden voorgelicht over seksualiteit. Uw dochter van 8 geeft echter duidelijk te kennen dat zij daar nog niet aan toe is. In ieder geval niet als het om specifieke informatie over menstruatie gaat.

Het lijkt mij verstandig om haar houding voorlopig te respecteren, dus er nog even niet zelf over te beginnen.

Spelenderwijs

Gaandeweg leren kinderen dat seksualiteit een onderdeel is van het leven. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen hierbij begeleiden. Vaak gaat dat spelenderwijs. Bijvoorbeeld doordat kinderen van jongs af aan vragen stellen over seksualiteit. Zo kan een zwangere buurvrouw soms de aanleiding zijn voor een voorlichtend gesprekje hierover met een kind.

U vertelde echter dat informatie over seksualiteit bij uw dochter niet zo aanslaat. Het interesseert haar niet of nauwelijks. Zij is daarin echt niet de enige hoor; kinderen variëren onderling sterk in belangstelling voor (en kennis over) seksualiteit.

Verkennen zonder de ouders

Wist u trouwens dat kinderen ook vaak informatie opdoen via leeftijdsgenootjes? Het is dan ook best mogelijk dat uw dochter inmiddels al meer weet dan u denkt.

En misschien wil ze juist dit specifieke onderwerp gewoon niet bespreken met u. Kinderen rond deze leeftijd hebben soms behoefte om zaken rond seksualiteit te verkennen zónder hun ouders.

U kunt haar daar wel bij helpen door toch wat boeken hierover te kopen die geschikt zijn voor haar leeftijd. Zorg er dan voor dat ze die boeken zelf ongemerkt kan pakken (en lezen) als zij dat wil. Zo is er een leuk, positief boekje over menstruatie: 'Een vrolijke drukte' van Martine Delfos. Hierin wordt luchtig uitgelegd wat er precies in je lichaam gebeurt.

Even afwachten

Gelukkig heeft u nog even de tijd voordat uw dochter zelf ongesteld gaat worden. En het is heel goed mogelijk dat haar houding over seksualiteit in de nabije toekomst zal veranderen. U kunt dit gewoon nog even afwachten.

Tot het zover is, is de open houding die u tot nu toe hanteerde, heel goed. U geeft daarmee aan dat seksualiteit voor u niet beladen is en dat vragen vrij staat. Ze kan dan alsnog met vragen komen als ze dat zelf wil. En mocht ze merken dat u zelf ongesteld bent, doe ook daarover dan zo gewoon mogelijk.

'Vanzelfsprekend'

Anderzijds hoeft u het onderwerp seksualiteit ook niet volledig te vermijden. Er zijn genoeg momenten waarop het als 'vanzelfsprekend' aan de orde kan komen.

Bijvoorbeeld als u met uw dochter op de televisie twee mensen ziet zoenen. Dat kan een mooie aanleiding zijn om juist wat dieper in te gaan op de emotionele kanten van seksualiteit, zonder dat je er echt voor gaat zitten.

Veel succes!