Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

7 maart 2008 door Nanny Gortzak

Hoe ga je om met borstvoeding en verre (vlieg-)reizen?

Twee maanden na mijn uitgerekende datum gaan wij een verre vliegreis maken. Ik ben van plan om borstvoeding te geven.

Ik vraag me af hoe ik een en ander het beste kan aanpakken. Er zal namelijk sprake zijn van een tijdsverschil, dus wellicht ook van een verstoord ritme van de baby. Ook zal ik gedurende de eerste dagen na de reis niet continu beschikbaar zijn voor het voeden van de baby.

Ik ben bang dat mijn melkproductie door het vliegen, de jetlag en de bezigheden gedurende de eerste dagen aldaar, tekort zal schieten. Is het mogelijk om eventueel borstvoeding en flesvoeding te combineren als ik te weinig borstvoeding heb?

Antwoord

Om te beginnen een praktisch punt dat losstaat van de borstvoeding. Uw vliegreis volgt nogal kort op de bevalling. En als uw baby ná de uitgerekende datum geboren wordt, zal de tijd nóg krapper zijn. Het kan dan lastig worden om de reispapieren van de baby op tijd geregeld te hebben. Daar kun je immers pas mee beginnen na de geboorte, als de baby echt 'bestaat', en je daadwerkelijk een naam en een geboortedatum kunt invullen.

De krappe tijd tussen de bevalling en het vertrek kan echter ook problematisch zijn voor de borstvoeding. Er is namelijk weinig tijd om de borstvoeding 'op de rails te zetten'. Vandaar dat ik zal beginnen met een tip om dáár zo handig mogelijk mee om te gaan. Een goed begin is het halve werk. Daarna behandel ik de verdere gang van zaken.

Meteen na de bevalling

Door veel en vaak te voeden direct nadat uw baby geboren is, is de kans het grootst dat de melkproductie goed op gang komt.

Schakel bij eventuele problemen meteen een lactatiekundige in, zodat de problemen zo snel mogelijk aangepakt kunnen worden. Dat is het beste voor alle betrokkenen.

Vliegreis

Voor, tijdens, en na de reis kunt u gewoon op vraag (blijven) voeden. Bij heel jonge baby's liggen het dag- en nacht-ritme nog erg dicht bij elkaar; het voordeel daarvan is dat uw baby weinig of geen jetlag zal ervaren.

Als de baby moppert bij het stijgen en/of landen, kunt u het beste even aanleggen. Het zuigen en slikken haalt druk van de oren en uw baby voelt zich een stuk comfortabeler.

Mijn eigen ervaring met intercontinentaal vliegen (ik woon in Amerika) met kleine baby's die borstvoeding krijgen, is dat het juist voor kleine baby's allemaal erg weinig uitmaakt. Ze blijven eten en slapen volgens hun eigen patroon, en passen zich vrij snel aan aan eventuele verschuivingen in hun ritme. Hooguit hebben ze wat meer dorst bij een lange vlucht, omdat de lucht in een vliegtuig erg droog kan zijn door de airconditioning. Veel aanleggen dus!

Na aankomst

Blijf na aankomst normaal op vraag voeden. Dan is de kans het grootst dat de melkproductie op niveau blijft.

Maar dan. U vertelde dat u de eerste dagen na de vlucht niet steeds beschikbaar bent voor het voeden van de baby. Dat betekent dat u moet gaan kolven.

Kolven - elektrisch

U kunt zich voorbereiden door nu alvast via het internet te zoeken naar mogelijkheden om ter plaatse een kolf te huren. Via de websites van kolffabrikanten kunt u checken of en waar er huurkolven beschikbaar zijn.

Als u in Nederland al een (elektrische) kolf gebruikt, ga dan na of u die ook in het bestemmingsland kunt gebruiken (let op het voltage en de vorm van de stekker). Zo niet, ga dan na welke transformator of adapter u nodig heeft, en waar u die kunt kopen. Het kan ook zijn dat uw kolf geschikt is voor batterijgebruik, of dat je hem kunt aansluiten op een auto-aansteker. Al deze informatie is terugvindbaar op de websites van de kolffabrikanten.

Kolven - met de hand

Als het maar om een paar voedingen gaat, kunt u ook een handkolf gebruiken. En let op: het is hoe dan ook verstandig om een kolf bij u te hebben, voor het geval u onverwachts langer wegblijft dan voorzien en u last krijgt van stuwing. U kunt dan in de ochtend en avond na de voedingen melk afkolven, die u tijdens uw afwezigheid kunt laten geven. Ook tijdens uw afwezigheid kunt u kolven, en deze melk weer gebruiken op het volgende moment dat u niet bij uw baby bent om te voeden.

Bijvoeden

Als u niet voldoende melk blijkt te hebben, zult u moeten bijvoeden (met kunstvoeding). Voor veel moeders voelt dat als een nederlaag. Maar als het echt niet anders kan, dan moet je het toch wel doen natuurlijk.

Een mooi ervaringsverhaal van een moeder die moest gaan bijvoeden, met alle emoties vandien, vindt u in de Kolfbrochure van Ouders Online.

Het gemak van borstvoeding

Ik kan me voorstellen dat u misschien wat gespannen bent over alles wat er gaat gebeuren en dat u zich afvraagt of dat allemaal wel goed zal gaan.

Bedenk dan dat veel moeders juist het gemak ervaren van borstvoeding in combinatie met reizen. Je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over de juiste soort melk en de beschikbaarheid van schoon en betrouwbaar water.

Ik wens u een voorspoedige bevalling en een goede reis!