Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

23 december 2004 door Merit Tabbers

Hoe gevaarlijk is een röntgenfoto bij zwangerschap?

Ik ben momenteel 6 weken zwanger. Een maand geleden heb ik een röntgenfoto van mijn buik laten maken, in verband met vaak voorkomende urineweg-infecties. Op dat moment wist ik echter niet dat ik zwanger was.

De huisarts was met dit gegeven niet erg blij. Bij 11 weken laat ik een echo maken in het ziekenhuis.

Kunt u mij vertellen of deze röntgenfoto een miskraam kan veroorzaken, of een aangeboren afwijking bij mijn baby?

Antwoord

De reactie van uw huisarts is heel begrijpelijk, maar in dit geval te pessimistisch. Het is inderdaad mogelijk om met ioniserende stralingen - zoals röntgenstraling – misvormingen te veroorzaken bij een embryo in de eerste twaalf weken. Dit is aangetoond bij dierproeven. Maar bij u zal het zo'n vaart niet lopen, omdat de dosis die u gekregen heeft bij lange na niet genoeg was om dat soort effecten te bewerkstelligen.

De gemiddelde dosis straling op de baarmoeder bij een onderzoek van het bekken – wat u waarschijnlijk gehad heeft – is 0,23 rad ("rad" is een maat voor de hoeveelheid straling). De grens waarbij schade gaat optreden, ligt bij 10 rad, oftewel ruim 40 keer zoveel als de straling waaraan u werd blootgesteld. U hoeft zich dus echt geen zorgen te maken.

Die waarde van 10 rad wordt bij de gebruikelijke onderzoeken vrijwel nooit bereikt.

Dit alles neemt echter niet weg dat röntgen-onderzoek bij zwangere vrouwen alleen moet worden uitgevoerd op dringende indicatie en na zoveel mogelijk afschermen van de baarmoeder. Wat dat betreft snap ik de reactie van uw huisarts dus heel goed.

Lees ook: