Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

6 juni 2003 door Diederik Bosman

Hoe gevaarlijk is het contact met een TBC-patiënt?

Mijn zus is zwanger en is in contact geweest met iemand die TBC heeft. Daarover heb ik de volgende vragen:

  • kan het gevaar voor haar en de baby opleveren en zo ja hoe?
  • kan het gevaarlijk zijn voor mijn eigen kinderen (5 maanden en 2 jaar), of voor mijzelf als ik contact heb met mijn zus?

Antwoord

TBC is besmettelijk als het gaat om de zogenaamde open TBC. Dat is een vorm van TBC in de longen, waarbij de patiënt hoest, en waarbij het slijm dat de patiënt ophoest TBC-bacteriën bevat.

Als uw zus in contact is geweest met iemand met open TBC, dan kán zij besmet zijn (maar zeker is dat natuurlijk niet). Als er daarentegen sprake was van een andere vorm van TBC, dan is de kans op besmetting wel heel erg klein.

Vervolgens is het de vraag of uw zus ook zelf TBC ontwikkelt. Je kunt namelijk besmet zijn, zonder daadwerkelijk de ziekte te krijgen. Pas wanneer zij zelf echt ziek zou worden, zou ze de ziekte eventueel kunnen doorgeven aan anderen, waaronder u en uw kinderen, of de ongeboren vrucht.

Al met al is de kans dat uw zus een gevaar voor haar omgeving gaat vormen dus zeer gering. De kans is echter niet nul. Daarom kan zij het beste eerst nagaan om wat voor soort TBC het ging, en zonodig laten controleren of zij ook besmet is geraakt. Daarna kunnen er in overleg met de arts de nodige maatregelen worden genomen.

Lees ook: