21 maart 2008 door Justine Pardoen

Hoe groot is de impact van doktertje spelen? (7 jr)

Mijn zoon heeft onlangs bij een vriendje geslapen. Ze zijn beiden 7 jaar. Het vriendje wilde dokter spelen en onze zoon moest op zijn buik op bed gaan liggen, zodat hij kon voelen aan de plasser, ook wilde hij de plassers tegen elkaar houden. Mijn zoon heeft dit laten gebeuren en ondanks dat hij moest beloven dat hij hier niets van zou zeggen, heeft hij dat gelukkig wel gedaan.

Moet je daar nou over blijven praten, en hoe groot is de impact hiervan bij mijn zoon? hoe ga je hiermee om?

We hebben de ouders van het vriendje wel op de hoogte gebracht, maar zij zien dit als experimenteren. Dat kan natuurlijk, maar het kwam dan ook van het vriendje en niet van mijn zoon uit. Vandaar de vraag.

Antwoord

Op zich hebben de ouders van het vriendje gelijk dat dit een geval van "experimenteren" was. Dit soort dingen gebeuren nu eenmaal bij kinderen. De impact die het op uw zoon heeft gehad, wordt vooral bepaald door twee factoren.

Ten eerste: de mate waarin hij het zelf vervelend vond, en de mate waarin hij zich gedwongen voelde. Als hij dingen gedaan heeft die hij zelf niet wilde (tegen zijn zin dus), zal hij zich misschien schamen voor zijn toegeeflijkheid. U kunt hem dan geruststellen dat heel veel kinderen dit soort dingen doen, en dat het op zich niet verkeerd is. Alleen moet hij de volgende keer dan wel wat beter aangeven wat hij wel en niet wil. Maar als hij het zelf niet vervelend vond, is er verder niets aan de hand.

Ten tweede: de manier waarop u zelf gereageerd heeft op datgene wat er gebeurd is. Hoe meer u er zelf van ondersteboven was (en hoe meer u dat heeft laten merken aan uw zoon), hoe meer hij zal denken dat hij iets fout heeft gedaan. Dat is natuurlijk geen prettig gevoel voor hem.

Uitvoerig erover doorpraten is niet nodig (tenzij uw zoon het onderwerp zelf weer ter sprake brengt. Dan reageert u er natuurlijk op).

Het enige wat u moet doen, is aangeven dat het op zich niet verboden is om dit soort dingen te doen, maar dat er wel een paar belangrijke spelregels zijn:

  • alleen met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd
  • elkaar nooit dwingen tot dingen die een van beiden niet wil
  • nooit dingen doen die je zelf niet wilt
  • elkaar geen pijn doen
  • geen voorwerpen in elkaars lichaamsopeningen steken.