Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

28 januari 2011 door Fleur de Lorijn

Hoe help je een dronken puber? (16 jr)

Mijn zoon van 16 had afgelopen weekend een feestje, dat nogal uit de hand liep. Een van de feestgangers had veel te veel gedronken, en viel flauw. Iemand heeft toen 112 gebeld, maar die wilden niet komen. Waarop mijn zoon mijn vrouw en mij uit bed belde, met de vraag wat ze nou moesten doen.

Zelf had hij al bedacht dat hij bij die jongen zou blijven waken, om te voorkomen dat hij zou stikken in zijn eigen braaksel. Meer konden we zelf ook niet bedenken. Wat hadden we nou moeten adviseren?

Vanzelfsprekend hebben we hem de volgende dag streng toegesproken, dat dit niet de bedoeling is van feestjes, en dat alcohol schadelijk is voor de hersens, etc., maar het gaat nu even om het verlenen van eerste hulp in dit soort gevallen. Hoe pak je dat aan?

Antwoord

Helaas komt het steeds vaker voor dat jongeren overmatig alcohol gebruiken, vooral in de leeftijd van 12 tot 17 jaar. Bij jongens gebeurt dat overigens net zo veel als bij meisjes. Het aantal kinderen dat met een alcoholvergiftiging (intoxicatie) moet worden opgenomen in het ziekenhuis, neemt ook enorm toe de laatste tijd, en dat is een zorgelijke zaak.

Een ernstige intoxicatie kan een directe bedreiging zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Door hun lagere lichaamsgewicht en geringere hoeveelheid lichaamsvocht zijn ze veel sneller beneveld dan een volwassene, waardoor ze ook eerder een alcoholvergiftiging te pakken hebben. Voor een kind dat niet gewend is om te drinken, kunnen drie breezers al voldoende zijn voor zo'n vergiftiging.

Goed, nu de eerste hulp bij zo'n situatie:

  • het is verstandig om het beschonken kind in stabiele zijligging te leggen, zodat hij niet stikt in zijn eigen braaksel;
  • ook is het belangrijk om veel water te drinken. In het ziekenhuis vullen we het gebrek aan vocht (door de alcohol) aan met een infuus;
  • daarnaast geven we ook pijnstilling.

Als het kind niet aanspreekbaar is, kan het onmogelijk zelf drinken. Dan zul je dus toch naar het ziekenhuis moeten, omdat je dan met een ernstige intoxicatie te maken hebt. Als je een ambulance belt, en als die niet meteen wil komen, kan het helpen om te zeggen dat het om een kind gaat.

Alcohol verbieden werkt meestal niet, maar hopelijk hebben uw zoon en zijn vrienden hiervan geleerd!

Lees ook: