9 september 2005 door Nanny Gortzak

Hoe herken je een borstontsteking - en wat dan? (15 wkn)

Ik heb een zoon van 15 weken die ik borstvoeding geef. Sinds één week is er op mijn linkerborst een rood vlekje. Kennissen zeggen dat dit het begin is van een borstontsteking.

Ik maak me hierover zorgen omdat mijn zoon korter (6 tot 8 minuten), drinkt dan voorheen (10 tot 15 minuten).

Mijn vraag is: hoe herken ik een borstontsteking en hoe kan ik het bestrijden (als dat mogelijk is)?

Kan ik tijdens of na de ontsteking weer verder gaan met borstvoeding? En waar moet ik dan opletten?

Antwoord

Over het rode vlekje kan ik helaas niets zeggen; dat zou ik eerst moeten zien. Ik moet mij dus beperken tot uw overige vragen.

Hoe herken je een borstontsteking?

Een borstontsteking kán herkenbaar zijn aan een rode huid. Het probleem is echter dat een rode huid ook andere oorzaken kan hebben. De huid kan ook 'gewoon' rood zijn vanwege de melk-aanmaak.

De belangrijkste symptomen van een borstontsteking (waarmee je altijd naar de dokter moet) zijn:

  • pijnklachten;
  • koorts.

Daarnaast is het mogelijk dat een ontstoken borst minder melk produceert. Waarschijnlijk was dat ook de reden dat u vertelde dat uw zoontje op dit moment korter drinkt. Maar: korter drinken hoeft niet meteen te beteken dat hij ook minder drinkt. Rond deze leeftijd (15 weken) kunnen veel baby's namelijk efficiënter drinken dan voorheen. Ze drinken dan meer in minder tijd.

Hoe weet u nu of uw zoon al dan niet minder is gaan drinken? Door te kijken of hij nog steeds voldoende natte luiers produceert.

Vollere borsten, harde plekken?

Als uw zoon écht minder is gaan drinken dan voorheen, dan merkt u dat hoogstwaarschijnlijk aan vollere borsten, doordat de melk niet goed weggedronken wordt. Heeft u daar last van, dan is de beste remedie om uw zoon vaker aan te leggen, met name aan de borst waar harde plekken ontstaan.

Eventueel kunt u met de hand de plek richting tepel masseren tijdens het drinken. Gaat de plek niet weg, en heeft uw zoon al voldoende gedronken, dan kan het leegkolven van de borst (met een kolf of met de hand), verlichting brengen. Daarmee wordt een ontsteking voorkomen.

Mogelijke oorzaken

Stel dat er uiteindelijk toch een borstontsteking ontstaat. Dan kunnen daar meerdere oorzaken voor zijn:

  • Het kan zijn dat de ontsteking is ontstaan door knellende kleding, een knellende tas, een knellende BH, of iets anders waardoor de borst in de knel is gekomen.
  • Het kan ook zijn dat de baby om de een of andere reden een bepaalde borst steeds onvoldoende heeft leeggedronken. Daardoor kan er een melkkanaal verstopt raken, wat vervolgens kan overgegaan in een borstontsteking.
  • Daarnaast is het mogelijk dat er door een vroeger trauma (verwonding) een litteken in de borst zit, waardoor de melkstroom niet goed verloopt en de borst niet goed geleegd wordt. Met verstoppingen en ontstekingen als gevolg.
  • Verstoppingen en ontstekingen kunnen ook het gevolg zijn van een aanlegfout.
  • Tenslotte kan het zijn dat een eerdere borstontsteking nog niet goed genezen was, waardoor er nog een kan volgen.

Borst altijd goed leegmaken

Indien er sprake is van verstopte melkkanalen of zelfs een borstontsteking, dan is het nóg belangrijker dan voorheen om de borst regelmatig goed te legen. In ieder geval elke 2 tot 3 uur. Doet de baby dit niet (door te drinken), dan moet er gekolfd worden.

Door het regelmatig legen geneest de borst sneller dan wanneer je dit niet zou doen. Ook wordt zo de kans kleiner dat er uiteindelijk een abces ontstaat.

Dus: verstopte melkkanalen en borstontstekingen (die het gevolg kunnen zijn van verstopte melkkanaaltjes) kunnen voorkomen worden door de borsten regelmatig goed leeg te laten drinken of goed leeg te kolven.

Doorgaan met voeden

Tijdens een eventuele borstontsteking kan een moeder gewoon doorgaan met voeden. Zelfs als ze medicijnen krijgt. Doorgaan met voeden bevordert het genezingsproces, en voor de melk kan het geen kwaad.

Het enige wat er kan gebeuren, is dat de melkproductie in de aangedane borst wat kan teruglopen, en van kleur en smaak kan veranderen. Maar door regelmatig te blijven aanleggen zal de productie meestal gewoon weer op gang komen (nadat de borst genezen is).