Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

24 mei 2002 door Sanderijn van der Doef

Hoe herken je eventueel misbruik door een gastouder? (7 mnd)

Ons dochtertje van ruim 7 maanden gaat twee maal per week naar een gastouder als wij allebei werken. Vorige week toen ik haar ophaalde ontdekte ik dat haar schaamlipjes rood en gezwollen waren. Ik had dit niet eerder gezien bij haar en schrok.

Onze huisarts kon de volgende ochtend geen lichamelijke schade ontdekken en adviseerde haar toch weg te brengen en goed op te letten.

Nu ben ik bang dat zij daar seksueel misbruikt wordt en ik durf haar niet meer weg te brengen. Ook omdat ik over andere dingetjes wat wantrouwig ben. Op het moment heb ik me ziek gemeld op mijn werk. Wat moet/kan ik doen?

Antwoord

Ik kan me voorstellen dat u geschrokken bent van de rode en gezwollen schaamlippen van uw dochtertje. Toch denk ik dat u zich niet ongerust hoeft te maken.

Jonge meisjes hebben vrij snel rode en gezwollen schaamlippen. Dat kan overal door komen: irritatie van de urine in de luier, een crème, baby-doekjes, of dunne ontlasting die iets te lang in haar luier heeft gezeten. De kans is groot dat het daardoor is gekomen. U zou daar eens naar kunnen vragen bij de gastouder. Heeft zij het ook gezien? En waar denkt zij dat het door komt?

Iets anders is dat u niet helemaal gelukkig bent met deze gastouder. Blijkbaar zijn er dingen gebeurd die u niet bevallen. Dat zou eigenlijk al een reden moeten zijn om u af te vragen of dit dan wel het juiste adres is voor uw kind. Heeft u al met haar gesproken over de andere voorvallen?

Blijft u zich niet gelukkig voelen met de situatie, dan zou u toch eens kunnen zoeken naar een andere oplossing voor uw dochtertje. Het gaat tenslotte om uw kind, waarvoor u een vorm van opvang zoekt die het beste aansluit bij uw eigen opvattingen.