28 januari 2011 door Nanny Gortzak

Hoe herstel ik mijn borstvoeding, nu ik weer ben gaan werken? (4 mnd)

Ik geef nu 4 maanden borstvoeding. Deze week komt mijn zoontje vaker voor zijn voeding, namelijk om de 2 à 3 uur, in plaats van om de 4 uur. Ik werk op dit moment weer 4 weken, en ik denk dat de productie is afgenomen. Dit merk ik ook met kolven op het werk. Ik werk 3 dagen per week en kolf dan twee maal overdag.

's Nachts slaapt hij niet door. Een maand geleden begon hij een beetje door te slapen, maar dat was van korte duur. Ik heb hem gisteravond om 9 uur gevoed, toen weer om 1.15 uur, en daarna om 4.30 uur.

Moet ik enkele voedingen gaan vervangen door flesvoeding? Of kan ik het ook af door rijstebloem toe te voegen aan de laatste avondvoeding? Neemt mijn productie nog toe, en herstelt ook de kwaliteit van mijn borstvoeding zich nog?

Ik heb een drukke baan in het voortgezet onderwijs, dus het kan zijn dat het daaraan ligt.

Antwoord

U vertelde dat u weer bent gaan werken, en dat u het gevoel heeft dat uw voeding is teruggelopen. Nu wilt u weten of u de borstvoeding weer terug kunt brengen op het oude peil.

De vragen die u hierover stelde, hebben allemaal met elkaar te maken. Ik denk echter dat het handig is om ze een beetje uit elkaar te halen.

Vaker 's nachts wakker

Om te beginnen uw constatering dat het eerst leek alsof uw zoontje zou gaan doorslapen, maar dat hij nu toch weer vaker 's nachts wakker wordt. Dat vaker wakker worden is iets wat veel voorkomt bij baby's van ongeveer 4 maanden. Moeders zijn dan al snel geneigd om de oorzaak in de borstvoeding te zoeken (te weinig melk, niet voedzaam genoeg, etc.), maar dat wil ik er toch graag van loskoppelen.

U gaf zelf al aan dat u weer bent gaan werken en dat u een drukke baan heeft. Ook gaat uw baby door met zich te ontwikkelen. Daar hoort bij dat hij leert slapen in de nacht. Tegelijkertijd zal hij zich steeds meer gaan realiseren wanneer u er bent en wanneer niet. Dat kan leiden tot vaker wakker worden. Maar ook dromen, en indrukken van overdag kunnen van invloed zijn op het wakker worden in de nacht.

Borstvoeding vervangen door flesvoeding?

Veel moeders vragen zich af of ze een (borst-)voeding moeten vervangen door flesvoeding wanneer de voeding terugloopt. Als u nog wilt doorgaan met borstvoeden, dan is het antwoord heel simpel: nee, dat hoeft niet.

Zolang er moedermelk is, kunt u die geven. Indien nodig kunt u die melk aanvullen met andere voeding, maar vooralsnog hoor ik u niet zeggen dat uw baby niet goed groeit.

U kunt proberen om de voeding zelf weer wat op te schroeven. Dat kan door op uw werk – indien mogelijk – nog een of twee korte kolf-sessies in te lassen. Als u dit combineert met zo laat mogelijk voeden of kolven voor u en uw zoon gescheiden zijn, en zo snel mogelijk voeden zodra u weer bij elkaar bent, dan zijn dit al gauw drie of vier extra voed/kolf-momenten gedurende de dag.

Omdat het voeden aan de borst op deze manier meteen de 'mama-honger' stilt, is er een flinke kans dat uw zoon in de nacht weer beter slaapt. En als door het vaker voeden en kolven de melkproductie weer toeneemt, zal het kolven op het werk ook weer beter gaan.

Ontspanning bij het kolven

Hoe moeilijk het ook is (in het onderwijs): probeer op het werk voldoende ontspanning te vinden tijdens het kolven. Dat zal de opbrengst ten goede komen.

Tips:

  • Soms kan het helpen om niet te focussen op het kolven, terwijl het voor anderen nuttig is om heel bewust ontspanningsoefeningen te doen vlak voor het kolven.
  • Warme compressen kunnen helpen, evenals het drinken van een warme drank, zoals thee of warme melk.
  • Sommige moeders willen heel bewust zien wat er gebeurt bij het kolven (en hoeveel dat oplevert), terwijl anderen juist liever niets zien. Trek zonodig een grote trui aan, die ook over de kolfset past tijdens het kolven.
  • Wat ook kan helpen: denken aan de baby, denken aan de zee, een waterval, een lopende kraan, of gewoon het stromen van de melk zelf.
  • Overweeg de mogelijkheid van meerdere korte kolfsessies in plaats van twee langere.
  • Of probeer extra kolfsessies van vijf minuten in te lassen, die meer dienen om de borsten (en daarmee de borstvoedingshormonen) te stimuleren dan dat het direct een grote opbrengts geeft. Die kleinere hoeveelheden melk zijn dan vaak wel vetter.

Terug op het oude peil

Hoe druk uw baan in het onderwijs ook is, u heeft in ieder geval het voordeel van regelmatig vakantie, zodat u weer volledig op vraag kunt voeden. Met de kans om de borstvoeding weer op niveau te brengen.

Al met al is het dus niet per se nodig om rijstebloem toe te voegen aan de fles van uw zoon, of om de borstvoeding te vervangen door flesvoeding.

Succes gewenst!