24 september 2004 door Nanny Gortzak

Hoe houd ik mijn tweede kind bezig als ik de baby voed? (2 jr)

Bij ons tweede kindje wil ik weer borstvoeding geven. Onze eerste is dan 2 jaar. Wat kan ik in de voedingstijd doen om haar bezig te houden?

Antwoord

Goede vraag! Heel veel moeders worstelen hiermee, wanneer zich een volgend kind aandient. In de loop der jaren heb ik door ervaringsverhalen van andere moeders én op grond van mijn eigen ervaring de volgende tips verzameld.

 1. Vooraf

 2. Om te beginnen een geruststelling (voor de meeste moeders, maar helaas niet alle): het aantal voedingen dat u alleen bent met uw kinderen is meestal beperkt. Er zijn bijvoorbeeld nog flinke delen van de dag dat u de zorg deelt met uw partner. Voor moeders zonder partner, of bij partners die langdurig van huis zijn, kan dit natuurlijk dramatisch anders zijn.
 3. Aan de oudste kan altijd rustig en duidelijk worden uitgelegd dat de baby bij mama moet drinken, omdat de baby niets anders kan eten of drinken ("Kijk, geen tanden, dat eet moeilijk boterhammen; daarom drinkt de baby aan de borst").
 4. Ga naar een bijeenkomst van La Leche League of de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk en vraag andere moeders hoe zij borstvoeding met meerdere kinderen combineren.
 5. Zorg dat uzelf en uw oudste wat lekkers te eten en te drinken hebben, vlak voor of tijdens de voeding.

  Het tijdstip

 6. 's Ochtends: voed vroeg in de morgen, als de oudste nog slaapt of zelf met iets bezig is.
 7. 's Middags: voed tijdens het middagslaapje van de oudste.
 8. 's Avonds: voed als de oudste al in bed ligt.
 9. Bij voedingen tussendoor: voed als de oudste in bad zit. Zet voor uzelf een stoel of een kruk naast het bad, of ga op de grond zitten met de baby. Houd een baby-stoeltje in de buurt, zodat de baby snel en veilig neergelegd kan worden als dat nodig is.
 10. Als variant op het bad: leg een grote badhanddoek in de keuken en zet daar een baby-badje op waar uw oudste in kan spelen. Houd rekening met een beetje (of een beetje meer dan een beetje) dweilen na afloop.

  De plaats

 11. Ga naar een speeltuin of een andere plek waar uw oudste even vrij kan spelen. Terwijl uw oudste speelt, kunt u voeden. Als het weer kouder wordt, is gelaagde kleding – zoals een combinatie van een hemd en een bloes – handig om uw buik warm te houden.
 12. Maak een van de kamers in uw huis kind-veilig, en ga daar met zijn drieën zitten, spelen en voeden. Richt daar een voedingsplek in waar ook luiers, doekjes, zakdoeken en alles wat u voor uw oudste nodig heeft binnen handbereik ligt. Als er een matras op de grond ligt, kunt u zelfs alledrie lekker in slaap vallen.

  Hulptroepen inschakelen

 13. Ga op visite bij een kennis, waar uw oudste goed kan spelen. Ondertussen zit u op de bank uw baby te voeden. En als het misgaat, kan uw kennis uw oudste redden.
 14. Vraag of iemand bij u langs komt en voed de baby terwijl het bezoek uw oudste even kan bezighouden of helpen.
 15. Vraag aan een bekende of die uw oudste af en toe even kan meenemen voor een wandelingetje tijdens een voeding.
 16. Vraag hulp van een tiener in de buurt die het leuk vindt om met peuters te spelen. In de tussentijd kunt u rustig voeden.
 17. Ga eventueel op zoek naar een peuterspeelzaal waar uw oudste af en toe heen kan (vooropgesteld dat uw oudste daar oud genoeg voor is, en als u het allebei een leuk idee vindt).

  Dingen doen

 18. Ga bij een voeding met zijn drieën op de bank zitten, en neem er een voorleesboek bij.
 19. Schaf een goede draagdoek aan en leer hoe u kunt voeden met de baby in de doek, zodat u toch mobiel blijft.

  Afleiding

 20. Laat uw oudste helpen bij de voeding: spuugdoekje aangeven, luier en doekjes pakken, enzovoorts.
 21. Geef uw oudste een baby-pop om zelf te voeden. Ook andere zorg – zoals verschonen, boertje doen, te slapen leggen en in de draagdoek dragen – kan hij of zij zo nadoen.

De bovenstaande tips zijn natuurlijk niet in alle gevallen toepasbaar. Maar al met al komt u er toch al een heel eind verder mee, denk ik.

In ieder geval zult u zien dat u na een paar weken geen probleem meer hebt om te voeden terwijl uw oudste aandacht vraagt.