Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

14 december 2007 door Nanny Gortzak

Hoe houd je een kind wakker tijdens het voeden? (5 wkn)

Ik heb een dochter van 5 weken oud. Ze wil om de 2 uur aan de borst en drinkt dan 4 of 5 minuten aan één borst. Vervolgens valt ze in slaap. Het lukt dan niet meer om haar wakker te krijgen.

Toen ze een maand oud was, hadden we een afspraak om te wegen. Bij de geboorte woog ze 3040 gram en bij 1 maand oud woog ze 3415 gram. Volgens de arts was ze te weinig aangekomen. Wel was ze 4,5 cm gegroeid binnen een maand.

Ik heb voldoende melk, daar ligt het zeker niet aan. Maar volgens mij is ze te weinig aangekomen.

Wat kan ik het beste doen? Wel of niet verder gaan met borstvoeding geven?

Antwoord

Om met uw laatste vraag te beginnen: zolang er melk is, is het voeden zeker zinvol.

Dan de groei. U vertelde dat uw arts vond dat uw dochter te weinig was aangekomen. Ik heb helaas onvoldoende gegevens om daar iets over te kunnen zeggen. Belangrijk is bijvoorbeeld wat het laagste gewicht na de geboorte was. (Zoals u weet valt elke baby na de geboorte eerst af, om daarna weer aan te komen). Pas wanneer je het laagste gewicht weet, kun je berekenen hoeveel de baby is aangekomen. Nu weten we alleen hoeveel uw dochter gegroeid is boven haar geboortegewicht, wat niet zo veel zegt.

Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat de dokter gelijk had, dat uw dochter te weinig was aangekomen. Wat kun je daar dan aan doen?

In slaap vallen na 5 minuten

U vertelde dat uw dochter een minuut of 5 aan een borst drinkt en dan in slaap valt. Wilt u haar meer en langer laten drinken, dan is het in ieder geval zaak om haar tijdens de voeding actiever te houden. Dat gaat als volgt:

 • kijk goed naar uw dochter. Zolang ze regelmatig slikt en zuigt en de ogen open heeft, laat u haar rustig drinken;
 • als ze even pauzeert en erg lang wacht voor ze verder gaat, of als het erop lijkt dat ze in slaap gaat vallen, kunt u haar van de borst nemen, overeind houden en proberen of zij een boertje wil doen;
 • maak oogcontact, zodat zij wakker blijft;
 • vervolgens kunt u haar aan de tweede borst leggen;
 • eventueel kunt u het bovenstaande nog een paar maal herhalen, bijvoorbeeld tot zij twee keer aan elke borst heeft gedronken.

En nog twee aanvullende tips:

 • 'huid op huid'-contact stimuleert een baby om te blijven drinken. Overweeg dus om uw bovenlijf te ontbloten bij het voeden en uw dochter slechts een luier aan te doen. Sla een lekkere deken om jullie heen;
 • het masseren van een handpalm of de onderkant van de voetjes kan stimulerend werken.

Tussenpozen verkorten

Ook kunt u proberen om de tijd tussen twee voedingen wat in te korten. Kijk dus of uw dochter misschien al ietsje eerder dan na 2 uur wil drinken. Elke voeding tien minuten eerder voeden, kan net een extra voeding op de dag opleveren, zodat ze in totaal meer melk binnen krijgt. Omdat ze zo kort drinkt, zal dit weinig extra tijd kosten.

Kortom:

 • grijp in voordat uw dochter al slaapt;
 • houdt de voeding actief door wisselen van borst en tussentijds overeind houden voor een boertje;
 • stimuleer het drinken door massage van de handjes en veel 'huid op huid'-contact tijdens het voeden;
 • kijk eens of u door de tussenpozen iets te verkorten een extra voeding kunt creëren.

Veel succes ermee!