1 januari 2000 door Ietje Heybroek

Hoe kan ik de team-geest in ons stiefgezin vergroten?

Wij zijn een samengesteld gezin. Mijn eigen kinderen zijn 10 en 11 (jongens) en de kinderen van mijn vriend zijn 9 en 11 (een meisje en een jongen). Gelukkig kunnen ze goed met elkaar spelen als ze twee aan twee zijn, het maakt niet uit in welke combinatie. Maar oh wee als ze er alle vier zijn, of als er anderen bij zijn. Ze zijn dan vooral bezig hun plekje te verdedigen en het lijkt wel alsof ze elkaar meer als een bedreiging dan als een speelkameraad zien.

We zijn een jaar geleden in een nieuw huis gaan wonen waar iedereen een eigen kamer heeft. De kinderen voelen zich hier allemaal thuis. Er is een goede band met de exen en er zijn goede bezoekregelingen.

Sinds acht weken zijn de kinderen van mijn vriend om de week een hele week bij ons. Dat zijn heel drukke weken, omdat mijn vriend en ik allebei veel werken (ieder vier dagen) en iedereen sporten heeft.

Toch kan ik mateloos verlangen naar meer vriendschap, vertrouwen en elkaar wat meer gunnen. Wat kan ik doen om de team-geest in ons gezin groter te maken?

Antwoord

Voordat ik inga op uw vraag hoe u de team-geest in uw gezin kunt versterken, wil ik u wijzen op twee dingen die de huidige situatie – hoe onaangenaam die misschien ook is – wat acceptabeler kunnen maken.

1. Ik weet niet hoe lang u al bij elkaar bent, maar het vormen van een stiefgezin kost gewoon tijd. Zoals ik bij eerdere antwoorden al schreef: gemiddeld 4 tot 7 jaar.

2. Een gezin met vier kinderen is gewoon druk, vooral als die kinderen alsmaar ruzie maken. Dat is echter een normaal proces. Alle kinderen in uw gezin zijn bezig om voor zichzelf op te komen en zich tegen de anderen te verweren. Ruzie maken hoort daarbij. Ik kan me voorstellen dat u liever ziet dat het allemaal wat vriendschappelijker en vredelievender toegaat, maar ruzie maken is ook heel leerzaam.

Team-geest versterken

Om de team-geest te versterken zou u in de week dat u er allemaal bent, een huisvergadering kunnen houden. Om deze bijeenkomst een beetje aantrekkelijk te maken, kunt u wat lekkere dingetjes op tafel zetten.

In zo'n huisvergadering kunt u zeggen dat u de kinderen zélf heel lief vindt, maar dat u hun gedrag (als ze met zijn vieren zijn, of als er andere kinderen bij zijn) heel naar vindt.

Vervolgens kunt u vragen of zij weten waarom ze juist in die situatie (als ze met zijn vieren zijn, of als er andere kinderen bij zijn) ruzie maken.

Daarna kun je samen bespreken hoe dat soort ruzies voorkomen zouden kunnen worden. Bijvoorbeeld door twee aan twee op een kamer te gaan spelen. De kinderen kunnen echter ook zelf ideeën aandragen. Dat werkt vaak heel goed.

Ik wens u veel succes!