Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

16 juni 2006 door Nanny Gortzak

Hoe kan ik mijn kind beter laten groeien? (8 wkn)

Mijn dochtertje van 8 weken zit op vijf voedingen per dag. 's Avonds krijgt ze om ongeveer 21.30 uur de laatste voeding en dan slaapt ze tot ongeveer 6.00 uur 's ochtends. Ze maakt een tevreden indruk (alleen 's avonds moppert ze altijd even).

Ik ben toch bang dat 5 voedingen te weinig is, omdat ze de afgelopen week maar 15 gram was aangekomen (daarvoor kwam ze 150 gram per week aan). Wat moet ik doen?

Antwoord

Voor een baby van 8 weken is in de meeste gevallen vijf maal voeden op een dag aan de lage kant. U geeft aan dat uw dochter wel tevreden is, maar het moeilijke op deze leeftijd is dat baby's soms tevreden kunnen lijken, terwijl ze toch eigenlijk te weinig voeding binnen krijgen.

U kunt in ieder geval proberen om een aantal dagen wat vaker te voeden. Probeer goed op te letten of uw dochter niet eerder signalen geeft dat het tijd is voor een voeding.

Hongersignalen

Ik weet niet of u uw dochter inbakert, en of u misschien gebruik maakt van een fopspeen, maar bij baby's die niet goed aankomen, zijn dat altijd punten van aandacht. In beide gevallen kun je namelijk de hongersignalen onderdrukken of over het hoofd zien.

Als een moeder een baby inbakert omdat hij huilt, met de bedoeling om hem zo in slaap te krijgen, dan kun je daardoor over het hoofd zien dat de baby eigenlijk huilt omdat hij nog niet helemaal voldaan is. Daarnaast kan inbakeren ervoor zorgen dat een baby doorslaapt op een moment dat hij normaal gesproken wakker zou worden en aan zou geven dat het tijd is voor een voeding. Op deze manier kan een baby makkelijk enkele voedingen per dag missen.

Ook het gebruik van een fopspeen kan invloed hebben op het aantal voedingen per dag. Een speen kan de tijd tussen twee voedingen verlengen, doordat de speen de zuigbehoefte bevredigt en het huilen onderdrukt. Als dat vaker gebeurt, kunnen er wederom een aantal voedingen per dag misgelopen worden.

Tips voor een betere groei

In het algemeen gelden er de volgende tips en adviezen om borstgevoede kinderen beter te laten groeien:

  • probeer uw kindje vaker te voeden;
  • verminder het inbakeren en het gebruik van een fopspeen (voor zover van toepassing);
  • blijf gedurende de dag in de buurt van uw kind, zodat u goed kunt zien wanneer het wat wakkerder wordt. Ontwaken is een goed moment om weer een voeding aan te bieden;
  • let goed op de bekende hongersignalen. Als een baby wakker is en gaat zoeken met de mond, de handjes in de mond stopt, of onrustig gedrag vertoont, dan zijn dat goede momenten om weer aan te leggen (of althans: om dat te proberen);
  • bied bij elke voeding beide borsten aan.

Nachtvoeding

Als uw kindje weer beter gaat groeien, bestaat de kans dat het weer wakker wordt voor een nachtvoeding (voor zover het 's nachts al doorsliep). Sommige baby's nemen namelijk een aanzienlijk deel van hun voeding in de nacht. In zo'n situatie is het zaak om die nachtvoedingen niet over te slaan!

Maar anderzijds: hoe meer en hoe beter een baby overdag drinkt, hoe geringer er behoefte zal zijn aan een nachtvoeding. (Overigens is een periode van onafgebroken slaap van 5 uur al een doorgeslapen nacht voor een baby). Succes ermee!