Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

25 september 2009 door Nanny Gortzak

Hoe kan ik weer meer gaan voeden? (2½ mnd)

Ik ben een nieuwe mamma van een meisje van 2½ maand. Ik heb haar de eerste 2 maanden borstvoeding gegeven, maar na haar eerste prik werd ze een beetje suf en sindsdien weigert ze mijn borst. Nou geef ik al bijna helemaal geen borstvoeding meer, omdat ze niet wil zuigen.

Ik vind het heel erg zonde en zou heel graag weer borstvoeding willen geven. Zou ik nog wel melk hebben? Komt het terug als ze ineens wel weer aan de borst wil? En hoe krijg ik haar weer aan de borst? Ik ben u dankbaar als u mij kunt helpen.

Antwoord

Wat u kunt doen, is een aantal dagen zeer intensief aanleggen:

  • elke keer als uw dochter wakker wordt;
  • als ze wil gaan slapen;
  • bij de eerste tekenen dat zij honger heeft;
  • telkens als ze wil zuigen;
  • aan het eind van een flesvoeding.

Huid-op-huid contact

Wat ook goed helpt, is veel huid-op-huid contact hebben. Daarbij kan het helpen om een of meer van de volgende situaties te creëren:

  • samen op bed (de moeder met ontblote borsten en de baby in een luier);
  • samen onder de douche of in bad;
  • samen slapen (baby bij de moeder in bed of op dezelfde kamer). Behalve dat het prettig (en stimulerend) is voor de baby, is veel lichamelijk contact ook goed voor de hormoon-productie bij de moeder.

Werken voor de kost

Wanneer u de fles aanbiedt, houd die dan zo veel mogelijk horizontaal, zodat de speen nét met melk gevuld is. Daardoor stroomt de melk niet zo snel en moet uw dochter zelf zuigen om de melk uit de fles te krijgen. Zo leert u haar dat ze zelf iets moet doen voor haar eten, en dat kan helpen om haar weer goed aan de borst te laten drinken.

Het zuigen stimuleren

U vertelde dat ze niet wil zuigen. Dat kan komen doordat het zuigen geen of weinig melk oplevert. U kunt dan met de hand wat melk uitdrukken vóór het aanleggen, of eventueel wat kunstmelk op uw tepels druppelen.

Zelfs als uw dochter maar even zuigt, dan is dat toch een stimulans voor uw borsten om meer melk te gaan produceren. En als zij drinkt aan de borst, kunt u proberen haar net even wat langer door te laten drinken door borstcompressie toe te passen.

Door uw dochter veel bij u te houden, en veel huid-op-huid contact te bieden, kunt u haar stimuleren om aan de borst te gaan en misschien zelfs wat te zuigen. Soms willen baby's ineens wel weer drinken aan de borst als ze samen met moeder onder de douche of in bad gaan.

Kolven

U kunt de melkproductie verder op gang helpen door heel vaak even een paar minuten te kolven. U kolft dan 5 minuten, of: zolang er melk stroomt plus 2 minuten.

Als u merkt dat er weer wat meer melk gaat komen, zorg er dan voor dat uw dochter eerst aan de borst kan drinken voor u gaat nakolven. Ze moet immers wel beloond worden voor haar moeite!

Proces versnellen

Wanneer uw dochter wel aan de borst gaat, kunt u het proces versnellen door te voeden met een borstvoedinghulpset. Dit kan echter wel moeilijker zijn bij oudere baby's (zoals die van u), omdat ze de container en het slangetje heel interessant vinden. Bij een lactatiekundige kunt u hulp vragen om met zo'n set te leren voeden.

Veel succes gewenst!