Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

14 mei 2010 door Nanny Gortzak

Hoe kom ik van die jeuk rond mijn tepels af?

Ik ben nu 38 weken zwanger en ik heb een schimmelinfectie rond mijn tepels. Ik heb dit al eerder gehad, maar met smeren ben ik daar toen vanaf gekomen. Volgens de huisarts is het nu terug omdat ik waarschijnlijk te vroeg gestopt ben met smeren van miconazol. Ik ben alleen bang dat de zalf nu niet meer voldoende helpt, omdat ik nu na 3 dagen smeren en alles wassen op 60 graden, nog steeds niet minder jeuk heb.

Wat moet ik nu doen als mijn kindje geboren wordt en ik door die vreselijke jeuk geen borstvoeding kan geven? De huisarts zegt me niet meer te kunnen helpen. Maar ik wil wel heel graag borstvoeding geven. Wat moet ik doen? Help!

Antwoord

U heeft dus te kampen met terugkerende jeuk aan de tepels, en de zalf die u eerder kreeg, helpt niet. Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben:

  • u heeft een schimmel, maar de schimmel is resistent tegen het medicijn;
  • u heeft een schimmel, maar dit keer is het een andere schimmel dan de eerste, waarvoor u het medicijn kreeg;
  • u heeft wel jeuk op de tepels, maar de oorzaak is een andere dan schimmel;
  • u reageert op het medicijn met jeuk en andere klachten die lijken op de klachten bij een schimmelinfectie, waardoor het lijkt alsof het medicijn niet helpt tegen de schimmelinfectie. In dat geval merkt u wellicht een verbetering nadat u weer stopt met smeren.

Maar hoe dan ook: het is een vervelend probleem en u wilt daar straks vanaf zijn als uw baby geboren wordt. Als uw huisarts u verder niet wil of kan helpen, kunt u een verwijzing naar een dermatoloog vragen.

Dat zou ik echt doen, want behalve dat het een vervelend probleem is, moet u ook zeker weten dat er niet iets vervelenders dan een schimmelinfectie aan de hand is. Niet mee blijven doorlopen dus!