Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

30 april 2010 door Nanny Gortzak

Hoe kom je af van 'de borst als slaapmiddel'? (14 mnd)

Ik heb een dochtertje van bijna 14 maanden. Ze is altijd erg op de borst gesteld geweest en daardoor ik ook!

Vanaf haar geboorte heeft ze problemen met inslapen. Eerst ging het alleen door wiegen, later alleen met behulp van de borst. Ze valt niet zelfstandig in slaap, dat heeft ze nooit gedaan. Ze heeft ook nooit doorgeslapen maar het ging wel steeds beter.

Rond 9 maanden ging ik oefenen door haar steeds wakkerder van de borst in haar bedje te leggen. Dit ging erg goed, en 's nachts kwam ze nog maar één keer.

Maar sinds 2 maanden is het weer mis. Als ik haar iets te wakker wegleg, raakt ze in paniek, 's nachts komt ze weer om de 2 uur, en ze wil alleen maar gaan slapen als ik haar voed. Ik houd van borstvoeding geven maar vind het niet goed dat ze zo afhankelijk van de borst is.

Eerst zag ik het als een fase, maar het duurt nu wel erg lang. Overdag taalt ze niet naar de borst; het is dus puur een slaapmiddel geworden. Wat kan ik hieraan veranderen?

Antwoord

Uw dochter kan dus niet alleen in slaap vallen. Met als gevolg dat ze 's nachts, als ze wakker wordt, óók hulp nodig heeft om weer in slaap te vallen. De borst is dan een – bekende en effectieve – manier om alsnog in slaap te komen.

Hieronder zal ik eerst iets meer vertellen over de achtergrond van het probleem, en daarna wat je eraan zou kunnen doen.

Borst als slaapmiddel

Veel pasgeborenen hebben wat hulp nodig bij het in slaap vallen. Het meest voor de hand liggende middel is het geven van borstvoeding:

  • de honger wordt gestild;
  • het voelt prettig, vertrouwd en warm bij de moeder;
  • en de melk bevat zelf stoffen die de slaap bevorderen (zoals melatonine, waarvan de aanmaak bij baby's in het begin nog niet volmaakt is).

Daarnaast zijn de hersenen van een baby nog niet ver genoeg ontwikkeld om makkelijk meerdere slaapcycli aan elkaar te kunnen koppelen. Als je dan ook nog bedenkt dat een baby de fysieke behoefte heeft om elke paar uur iets te eten, dan zal het duidelijk zijn dat een baby 's nachts makkelijk wakker wordt en soms weer moeilijk zal inslapen zonder hulp.

Spenen

U vertelde dat uw dochter niet meer overdag maar eigenlijk alleen nog maar 's nachts aan de borst wil. Dat is een gebruikelijk stadium bij spenen, oftewel het afwennen van de borst. Maar juist 's nachts wordt de vertrouwde borst nog niet makkelijk 'losgelaten'.

Zeker op deze leeftijd, als kleintjes zich heel erg bewust ervan zijn dat hun moeder 's nacht ergens anders is dan zijzelf, zorgt ervoor dat de borst nog lang aantrekkelijk kan blijven.

Wat kun je doen?

U kunt proberen om op hetzelfde moment dat u 's nachts de borst aanbiedt, iets anders rustgevends doen. Wiegen, sussen, uw dochter wat dichter in een deken of slaapzakje wikkelen, zachtjes en rustig zeggen dat het nacht is en dat er geslapen moet worden... In ieder geval iets wat haar hetzelfde gevoel van zekerheid geeft, want dat is waarnaar ze op zoek is.

Na verloop van tijd zal dit voldoende zijn om haar gerust te stellen en in slaap te helpen.

Vaak helpt het als deze routine overgenomen wordt door de partner, zodat de baby ook leert om zonder de moeder in slaap te vallen. Als dat overdag of in de avond al lukt, dan is de kans groot dat diezelfde routine, of een deel ervan, ook in de nacht gaat werken.

Succes ermee!