7 september 2001 door Sanderijn van der Doef

Hoe krijg ik hem van die maillots af? (5½)

Mijn zoontje is 5½ en heeft een passie voor maillots. Hij wil en moet er een aan en protesteert hevig als ik hem een broek aantrek.

Omdat hij er op school om gepest werd, en ik hem te oud voor maillots vond, heb ik ze allemaal weggedaan. Nu is hij niet te genieten en vraagt hij er steeds om.

Verleden week betrapte ik hem met de pijpen van zijn pyjamabroek dichtgeplakt. Hij lag op zijn buik heen en weer te gaan. (Dit deed hij een paar jaar geleden ook vaak en ik heb dat toen op advies van de arts laten gaan.) Toen ik vroeg waarom hij dat deed, zei hij: "Omdat dan mijn plasser weggaat".

Wat moet ik doen? Hem toch maar weer in maillots laten lopen? Want hij draagt broeken met veel tegenzin en maakt ze ook steeds kapot. Zou dit een voorbode kunnen zijn van travestie, en zo ja, wat dan te doen? Ik weet me geen raad, ik kan er nergens wat over vinden.

Antwoord

Het is duidelijk dat maillots bij uw zoontje een gevoel opwekken dat hij graag vaker wil beleven. Het kan zijn dat ze lekker zacht zitten, dat ze warm zijn, en dat ze een gevoel van veiligheid bieden. En misschien geven ze ook een gevoel van opwinding doordat ze zo strak aansluiten.

Omdat maillots zo anders zitten en aanvoelen dan broeken, zal het voor hem heel erg wennen zijn om nu alleen maar broeken te moeten dragen.

Het zal toch moeten

En toch zal hij eraan moeten wennen dat hij nu broeken moet dragen. Jongens van bijna 6 jaar dragen geen maillots meer en de kans dat hij ermee gepest en uitgelachen zal worden is groot. Dat zal nóg kwetsender zijn voor hem.

Om het leed wat te verzachten en de overgang wat minder groot te maken, kunt u hem thuis nog wel in een maillot laten lopen. Dat maakt toch niets uit? En mocht het nog gaan na-zomeren, koop dan wat dunne jogging-pyjamabroeken, die soms ook als een soort maillot om de benen zitten.

Opgewonden? Geen zorgen maken

Dat hij soms opgewonden wordt van een maillot, zou best kunnen. Maar dat hoeft niet alleen van de maillot te komen. Op deze leeftijd kunnen kinderen erg met hun geslachtsdeel bezig zijn. Dat is op zich niet iets om je zorgen over te maken. En dat het vaak gebeurt als hij een maillot aanheeft, kan gewoon toeval zijn.

Ook over de opmerking "dat zijn plasser dan weggaat" zou ik me geen al te grote zorgen maken. Het is niet duidelijk wat hij ermee bedoelt. Zo te horen heeft hij niet op andere momenten te kennen gegeven dat hij zijn plasser liever niet heeft.

Jongetjes van 5 à 6 kunnen soms een hekel aan hun geslachtsdeel hebben, zeker als ze merken dat hun piemel groot en stijf kan worden zonder dat ze er zelf veel controle over hebben.

Voortekenen van travestie?

Laat hem nog maar een tijdje zijn gang gaan. Een voorteken van travestie, waar u bang voor bent, hoeft dit zeker niet te betekenen.