Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

2 oktober 2003 door Nanny Gortzak

Hoe krijg ik structuur in de voedingstijden? (6 mnd)

Mijn dochtertje van 6 mnd gebruikt mijn borst als speen. Ze drinkt ook wel flesvoeding, maar slechts 100cc. Ik heb dan het gevoel dat ze van de honger niet kan slapen. Gedurende de nacht huilt ze zeker 2-3 keer.

Als ik haar de borst geef, wordt ze stil en slaapt ze door. (Ze slaapt wel bij ons in bed). Ze accepteert ook geen fopspeen; eigenlijk wil ik die ook niet geven.

In feite heeft ze nog geen nacht doorgeslapen. Ik wil blijven voeden, maar hoe breng ik er structuur in aan?

Antwoord

De belangrijkste vraag die u stelt is hoe u structuur kunt aanbrengen in de voedingstijden van uw dochter. Daarnaast signaleert u het probleem dat uw dochter uw borst als speen gebruikt.

De eerste kwesties zal ik uitvoerig beantwoorden, de tweede wat korter.

Nachtvoedingen

Nachtvoedingen horen – zeker de eerste maanden – bij een baby. De baby heeft rond de klok behoefte aan voeding en ook voor de melkproductie is het beter als er ook in de nacht gevoed wordt.

Veel baby's zullen toch een bepaald patroon gaan ontwikkelen, waarbij ze telkens een paar uur achter elkaar willen slapen, afgewisseld met een voeding.

De nachtvoedingen dragen soms voor een flink deel bij aan de voedselvoorziening van de baby.

Vaak wakker

Als een baby erg vaak wakker wordt, dan kan dat verschillende oorzaken hebben.

Allereerst worden baby's wakker omdat hun slaappatroon nog niet zo is ontwikkeld als bij volwassenen. Dit betekent dat ze vaker een afwisseling van lichte en diepe slaap hebben. Het kan dan zijn dat ze wakker worden. Veel baby's willen dan aan de borst; soms omdat ze honger hebben, en soms om zich verzekerd te weten van de aanwezigheid van hun moeder.

Zolang ze nog niet in een diepe slaap zijn, is het soms moeilijk om de tepel uit hun mond te halen: dan worden ze weer helemaal wakker en begint het verhaal weer van voren af aan. Ietsje langer wachten voor de tepel wordt losgemaakt, kan dan helpen.

Gemis inhalen

Daarnaast worden sommige baby's in de nacht regelmatig wakker omdat ze dan willen inhalen wat ze overdag gemist hebben aan voeding.

Als baby's ouder worden, vergeten ze soms om overdag goed te eten, omdat de wereld om hen heen zo interessant aan het worden is (zeker in een gezin met meerdere kinderen).

Bijvoeding

Een baby die bijvoeding krijgt, kan soms wat problemen hebben met de verwerking ervan. Als de bijvoeding met het avondeten gegeven wordt, of als er in de avond een fles wordt gegeven, dan kan dit soms aanleiding zijn voor onrustig slapen.

Door een paar dagen de bijvoeding eerder op de dag te geven, kunt u nagegaan of dit inderdaad het geval is. De onrust zal dan namelijk eerder plaatsvinden (dus niet in de nacht).

Tips

De volgende tips kunnen u misschien helpen:

  • Probeer overdag iets meer te voeden. Dat kunt u doen door wat vaker te voeden, maar u kunt ook proberen om per voeding wat meer te voeden, door beide borsten aan te bieden. Eventueel kunt u zelfs nog eens terugwisselen (drie, vier of vijf borsten aanbieden).

Omdat oudere baby's soms te snel afgeleid worden, kan het nodig zijn om te voeden in een rustige, donkere kamer. Ook voeden in een draagdoek die de buitenwereld een beetje buitensluit, kan helpen.

Borstvoeding is niet alleen voedsel, maar ook lichamelijk contact. Door goed te voeden wordt ook de honger naar lichaams-contact gestild. De baby kan daarop reageren door minder tussendoor aan de borst te willen (als troost) en beter te slapen in de nacht.

  • Bied meer lichamelijk contact, bijvoorbeeld door de baby bij u te dragen in een draagdoek.
  • Geef eventuele bijvoeding zo vroeg mogelijk op de dag. Als er problemen zijn met de vertering van de bijvoeding, dan heeft de baby daar overdag last van en niet 's nachts.

Borst als speen

Tenslotte het probleem van de borst die als speen wordt gebruikt. Moeders vinden dat soms geen prettig idee. Er is echter niets mis mee: de speen is immers uitgevonden als surrogaat van de borst. Wat is er mooier en beter dan het origineel te gebruiken?