2 februari 2007 door Frea Kruisinga

Hoe krijgt een meisje van 5 een vaginale schimmel-infectie?

Onze dochter van 5 jaar heeft vermoedelijk een vaginale schimmelinfectie. Er is een kweek gemaakt, waarvan we over een week de uitslag verwachten.

Mijn vraag is: als het een candida is, wat kunnen daarvan, op haar leeftijd, de oorzaken zijn? Ze heeft geen antibiotica kuur gehad, ze is niet allergisch, en er zitten ook geen allergieën in de familie. Thuis is alles redelijk rustig. Wel heeft ze sinds kort zwemles, en haar vader heeft last van een voetschimmel.

Ze heeft iets gezegd over een jongen op school die haar tussen haar benen heeft geslagen. Kan daar een verband tussen zijn?

Overdag is ze vrolijk, niets aan de hand, geen klachten. Maar 's nachts breekt de hel los. Ze wordt waker, huilend, schreeuwend, roepend dat ze kriebel heeft, en dat ze het niet wil ("Nee, nee, ik wil het niet!").

We mogen er nauwelijks aankomen. Het bezoek aan de huisarts vandaag was een bezoeking. Ze wilde en durfde niet naar binnen. Ze heeft geen negatieve ervaringen met deze huisarts. Uiteindelijk bedaarde ze wat, en mocht de huisarts er wel naar kijken. Die zag geen beschadigingen maar wel een rode, geïnfecteerde vagina.

Natuurlijk wachten we de uitslag van de kweek af, maar ik wil graag weten wat de oorzaak kan zijn van deze infectie. De huisarts was daar vaag over. Zwemles of vaders voetschimmel sloot zij uit. Op internet-sites kom ik oorzaken tegen die ik niet in verband kan brengen met mijn dochter, zoals SOA, antibiotica en pilgebruik.

Antwoord

De verschijnselen van een candida-infectie van de vagina en het gebied tussen de schaamlippen waar de vagina in uitmondt (de vulva), zijn:

  • pijn of jeuk;
  • roodheid van de vagina en de vulva;
  • afscheiding (meestal wittig van kleur);
  • soms pijn bij plassen.

Een candida-infectie van de vagina en de vulva (een zogenaamde vulvovaginitis) is een vrij gewone infectie bij meisjes en vrouwen in de puberteit en na de puberteit. Bij meisjes die nog niet in de puberteit zijn, zoals uw dochter, kan zo'n infectie echter ook voorkomen. Vaak is er dan sprake van iets wat de gevoeligheid voor dergelijke infecties verhoogt, zoals:

  • diabetes mellitis (suikerziekte);
  • een (langere) antibiotica-kuur;
  • of het dragen van luiers (de zogenaamde luier-dermatitis).

Het is echter heel vaak zo dat er helemaal geen oorzaak is. In ieder geval is er bij uw dochter geen enkel verband met de zwemles, of de jongen die uw dochter tussen haar benen heeft geslagen, of de voetschimmel van haar vader.

Wel denk ik dat het heel goed is dat er een kweek is gedaan van dat gebied. Er zijn namelijk nog meer oorzaken voor een vulvovaginitis. Als er geen candida wordt gevonden, is het goed om te zoeken naar andere oorzaken, zoals:

  • een bacteriële infectie;
  • of een andere infectie, waaronder ook de door u genoemde SOA's (seksueel overdraagbare aandoeningen).

Wanneer er bij een kind sprake is van een SOA, moet altijd worden gedacht aan seksueel misbruik. Zeker ook wanneer het kind zich opeens anders gedraagt, is het belangrijk om te onderzoeken of hiervan sprake zou kunnen zijn. Kinderartsen zijn daar altijd heel alert op.

Lees ook: