Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

4 november 2003 door Lissy de Ridder

Hoe kun je een gluten-intolerantie oplopen zonder gluten te eten? (8 mnd)

Mijn dochter is 8 maanden oud; via bloedonderzoek en een biopsie werd een gluten-intolerantie vastgesteld.

Haar dunne darm is reeds ontstoken. Maar ze heeft tot nu toe nog helemaal geen voeding gekregen met gluten! Hoe kan ze dan hier dan allergisch voor zijn?

Antwoord

Het klinkt misschien flauw, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zonder dat u het gemerkt heeft, kan uw dochter wel degelijk in aanraking zijn gekomen met gluten.

Gluten-intolerantie oftewel coeliakie (spreek uit: seuliakie) is een levenslange intolerantie voor gluten. Gluten is een verzamelnaam voor eiwitten die in tarwe, rogge, gerst, spelt en mogelijk ook in haver zitten. Naar schatting komt coeliakie bij 1 op de 200 à 300 mensen voor.

Symptomen van coeliakie bij kinderen kunnen zijn:

  • vettige ontlasting;
  • opgezette buik;
  • platte billen;
  • matige groei;
  • humeurigheid.

Coeliakie kan echter ook "sub-klinisch" aanwezig zijn; dat wil zeggen dat er (nog) geen klachten zijn.

Als uw dochtertje een ontstoken darm heeft, dan moet zij op de één of andere manier toch zijn blootgesteld aan deze eiwitten. Soms zijn daar maar zeer kleine hoeveelheden voor nodig.

Houd er in ieder geval rekening mee dat deze eiwitten in zeer veel producten verstopt kunnen zitten, zonder dat je je dit realiseert. Ook kunnen er bijvoorbeeld broodkruimels op het aanrecht hebben gelegen, die bij het maken van een flesje in de melk van uw dochter terecht gekomen kunnen zijn.

Coeliakie-patiënten moeten in ieder geval begeleid worden door een diëtiste. Ook de Nederlandse patiëntenvereniging voor coeliakie biedt veel steun en informatie. Zie: www.coeliakievereniging.nl