15 mei 2009 door Frea Kruisinga

Hoe kunnen we ons kind beter laten eten? (3 jr)

Mijn dochter is 3 jaar en weegt 14 kilo. Wat ik ook probeer, ze eet alleen maar haar warme maaltijd. Ik kook wat zij graag lust.

Wel heeft zij last van astma. Heeft dit er iets mee te maken?

Wat kunnen we doen om ons kind te laten eten?

Antwoord

Er zijn veel kinderen die op deze leeftijd slecht eten. Vaak eten ze dan bepaald eten wel en ander eten niet. Ze kunnen bijvoorbeeld wel goed brood eten maar niet warm. Of andersom. Of wel patat maar geen groente, etc. Meestal is er geen sprake van een medisch probleem.

Astma is een chronische aandoening die ervoor kán zorgen dat kinderen niet goed eten. Vooral als de astma niet goed onder controle is, en kinderen niet lekker in hun vel zitten, kan slecht groeien het gevolg zijn. (Een slechte groei bij astma kan overigens ook optreden doordat het lichaam vanwege de astma meer calorieën verbruikt dan normaal.)

U vertelde er niet bij hoe lang uw dochter is. Maar stel dat ze een gemiddelde lengte heeft voor een 3-jarige. Dan is haar gewicht (14 kilo) iets onder gemiddeld, maar zeker niet extreem laag.

Bij kinderen die niet goed eten moet je altijd opletten of ze wel goed blijven groeien (controleer of de groeicurve niet afbuigt). Mocht u twijfelen, dan kan een diëtist(e) nagaan of de dingen die uw kind wél eet, voldoende gevarieerd zijn. Zo nodig kan de diëtist(e) adviezen geven.

Verder zijn er professionals – zoals kinderpsychologen en orthopedagogen – die adviezen kunnen geven hoe je het beste om kunt gaan met een kind met voedingsproblemen die geen medische oorzaak hebben.

Belangrijk is in ieder geval om het kind nooit te dwingen, en meer te werken met beloningen. Zolang de groei goed blijft, komt het meestal vanzelf goed.

Bespreek het probleem eens met uw huisarts of het consultatiebureau, om na te gaan of de astma voldoende onder controle is, of dat er een andere – medische – oorzaak zou kunnen zijn voor het slechte eten. De huisarts en het consultatiebureau kunnen u zonodig om advies en/of aanvullende hulp vragen.

Lees ook: