Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

10 september 2010 door Fleur de Lorijn

Hoe lang duurt baby-acne en wat valt eraan te doen? (3 mnd)

Mijn zoontje (nu 3 maanden oud) heeft sinds hij een week of 2 is last van baby-acne. Je ziet zwarte mee-eters en rode plekjes met witte knopjes. Verder ook veel kleine bobbeltjes. De ene dag is het erger dan de andere.

Ik vind het nu wel heel lang duren en zie nog geen verbetering. Hoe lang kan dit duren en wat kan de oorzaak zijn dat ik nog geen verbetering zie? Is er iets voor?

Antwoord

Je hebt twee soorten baby-acne. Beide soorten komen veel voor en gaan over het algemeen vanzelf over. Het verschil zit 'm onder andere in de tijd dat je er last van hebt:

Erythema toxicum neonatorum begint vaak kort na de geboorte en duurt meestal 1 of 2 weken.

Acne neonatorum betekent letterlijk: 'puistjes bij pasgeborenen' maar kan aanhouden tot en met de peuterleeftijd.

Baby-acne komt over het algemeen voor op de wangen, het voorhoofd en de kin, omdat daar de meeste talgklieren zitten. Het treedt vooral op bij jongetjes en is meestal niet ernstig.

Je kunt er helaas niet veel tegen doen, behalve de huid schoon houden. Dat betekent: wassen met lauw water en daarna droogdeppen. Geen speciale zalfjes en ook niet scrubben! Dat maakt het meestal alleen maar erger.

Een andere oorzaak van dit soort huiduitslag kan zijn: milia (gerstekorrels) of een vorm van eczeem. Als u denkt dat het eczeem zou kunnen zijn, is het wel belangrijk om naar uw huisarts te gaan omdat dit vaak goed te behandelen is.

Lees ook: