Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

17 december 2004 door Nanny Gortzak

Hoe lang duurt het voor een voedingsstof in de moedermelk terecht komt?

Mijn dochter heeft koemelk-allergie en reageert daar heftig op. Ik ben op dieet, maar het komt wel eens voor dat ik per ongeluk iets eet met koemelk-eiwit. Ik stap dan tijdelijk over op afgekolfde melk, maar ik doe dat vooral op het gevoel. Ik zou graag beter willen weten hoe ik daarmee om moet gaan.

Dus: hoe lang duurt het voordat zo'n koemelkproduct in de borstvoeding terecht komt? En hoe lang blijft het ongeveer in de borstvoeding aanwezig? Kan ik 24 uur later weer borstvoeding geven?

Antwoord

Er is helaas geen vaste regel te geven hoe lang het duurt voordat een stof opduikt in de moedermelk, en hoe lang het duurt voordat die stof er weer uit is. Dat is namelijk sterk afhankelijk van het soort voedsel, maar ook van de combinatie van voedingsmiddelen.

Wat dat betreft zijn voedingsmiddelen vergelijkbaar met medicijnen. Ook daarvoor geldt dat sommige stoffen heel snel en heel gemakkelijk in je bloed (en dus in de melk) terecht komen, terwijl er met andere stoffen vrijwel niets gebeurt.

De opname van voedingsstoffen

Het kenmerk van voedsel is dat het onze behoefte aan voedingsstoffen dekt. Dat lijkt een open deur, maar het heeft wel een belangrijke consequentie. Het betekent namelijk dat deze stoffen voor een groot deel in de bloedbaan opgenomen worden (via de darmen). Anders zouden het geen voedingsstoffen zijn. En wat in het bloed komt, komt in de melk.

Hoe gaat die opname in zijn werk? Eerst worden vetten, eiwitten en suikers afgebroken tot kleinere moleculen, zodat ze makkelijk opgenomen kunnen worden. Maar: soms worden bepaalde eiwitten niet volledig afgebroken. De desbetreffende moleculen blijven dan relatief groot, wat problemen kan geven bij mensen met een allergische aanleg. De mate waarin dat gebeurt, verschilt sterk per individu.

Naarmate een baby ouder wordt, zal zijn darmstelsel minder doorlaatbaar worden voor deze grote eiwit-moleculen en zal de reactie op dergelijke stoffen dus minder worden. De moeder zal dit merken doordat de baby niet of nauwelijks meer reageert, als zij een "verkeerd eiwit" gegeten of gedronken heeft.

Uitproberen

Als u echt een goed beeld wilt krijgen van de mate waarin u al dan niet voorzichtig moet zijn met uw voeding, dan zult u – als u merkt dat u koemelk-eiwit heeft binnengekregen – proefondervindelijk moeten vaststellen wat de gevolgen daarvan zijn:

  • óf er überhaupt gevolgen zijn;
  • hoe erg de gevolgen zijn;
  • en hoe lang ze voortduren.

Op basis van deze bevindingen kunt u zelf vaststellen hoe lang u in zo'n geval gebruik moet maken van de melk die u eerder heeft afgekolfd.

Na een tijdje kunt u testen of de wachttijd is veranderd. Zo voorkomt u dat u onnodig lang of onnodig streng op dieet blijft.

Dieet

Nog een tip tot slot: het is altijd aan te raden om een koemelkvrij dieet (of een ander hypoallergeen dieet) samen te stellen in overleg met een diëtist of diëtiste.