Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

30 januari 2009 door Frea Kruisinga

Hoe lang mag een navelstreng blijven zitten?

Mijn zoon is nu 2 weken oud en heeft nog steeds zijn navelstreng. Hij is goed ingedroogd maar zit nog wel steeds vast. De kraamverzorgster legde een link met een vertraagde schildklierwerking...

In hoeverre is dit schadelijk voor mijn zoon en wat kan ik doen?

Antwoord

De navelstreng valt meestal af na 1 à 2 weken. De variatie die daarin zit, heeft onder andere te maken met je afkomst, de manier waarop de navelstreng verzorgd wordt, en of je eventueel te vroeg geboren bent.

Op dit moment hoeft u niets te doen, behalve gewoon afwachten. Maar als er na een maand vanaf de geboorte nog niets is gebeurd, moet u er wel mee naar de dokter. Er moet dan worden nagegaan of er een onderliggende oorzaak is (en zo ja welke).

Er zou dan sprake kunnen zijn van een afweerstoornis, of van een probleem met de zogenaamde urachus. Dat is een verbinding tussen de blaas en de navelstreng die gesloten zou moeten zijn bij de geboorte, maar waarbij dat om de een of andere reden niet helemaal gelukt is.

Dat het iets te maken zou kunnen hebben met schildklierproblemen heb ik nergens kunnen vinden. Voor een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) hoeft u sowieso niet bang te zijn omdat dat al geconstateerd zou zijn op basis van de hielprik.

Lees ook: