Home » Vraagbaken » Hoe lang mogen kinderen computeren en tv kijken

Hoe lang mogen kinderen computeren en tv-kijken?

Door:

Justine Pardoen

Heel graag zou ik meer willen weten over de tijd die kinderen mogen besteden aan gamen, computerspelletjes en tv kijken. Ik heb drie zoons, van 6, 8 en 12.

Antwoord: 

Veel ouders vragen zich af hoeveel tijd kinderen mogen besteden aan computeren en tv-kijken. Daar bestaan eigenlijk geen goed onderbouwde regels voor. Maar om toch een beetje houvast te hebben, kun je globaal uitgaan van:

  • tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;
  • 2 - 6 jaar: maximaal 10 minuten beeldschermtijd per dag;
  • 6 - 8 jaar: maximaal 1 uur beeldschermtijd per dag;
  • 8 - 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
  • 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd uur per dag.

Onder 'beeldschermtijd' verstaan we alles wat via het beeldscherm gaat, dus computeren plus tv-kijken. Oudere kinderen kunnen zelf hun tijd verdelen. Maar nog belangrijker dan de precieze beeldschermtijd is dát er afspraken worden gemaakt over de maximale tijd. Zo leer je je kinderen zich te beheersen.

Tip: installeer een tijdcontroleprogramma, zoals YourSafetynet (dat ook andere beveiligingsmogelijkheden biedt).

Justine Pardoen

was hoofdredacteur van Ouders Online (tot 1 september 2018), en is gespecialiseerd in kinderen en media.

Reacties

Beste redactie,

Beste redactie,

tijdens onze ouderavonden over sociale media tonen wij bovenstaand overzicht (met bronvermelding natuurlijk) aan de aanwezige ouders. Voor ouders is dit soms best schokkend, variërend van 'zo kort?' tot 'zo lang?'.
Een andere vraag die ik mezelf hierbij stel is 'Wat voor soort beeldschermgebruik is het?'. Het spelen van Angry birds is minder educatief dan bijvoorbeeld 'Letters leggen'.
En tot slot stelde een ouder de terechte vraag 'En hoe zit dat dan met het digibord op school? Dat is toch ook een scherm?'.

Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.

Hartelijke groet,

Thijs van de Reep
Social Media Wijs (en vader van 2)

Het is bedoeld als vrije

Het is bedoeld als vrije-tijdbesteding: een richtlijn. Onlangs heeft een groep bezorgde artsen overigens geadviseerd om tot 2 jaar helemaal geen beeldschermtijd te bieden. Het voegt niets toe en het risico is dat het ten koste gaat van belangrijke ontwikkelingstijd (taal, motoriek, beweging, sociale interactie).

Tot het moment dat een kind toe is aan schools leren, is er ook niets educatiefs aan letters leggen. Spelen is het. En wat ze ervan leren is: goed worden in het werken met de app. Meer niet. Een kind van twee dat letters herkent, herkent de vorm, de tekening, niet de letter als letter. De abstractie die daarvoor nodig is, daar zijn ze niet aantoe.

Dus: geniet van samen-tijd als je iets doet met beeldschermen thuis. Kinderen van 6 en ouder kunnen gerust es iets inoefenen op een app van een schoolse taak. Dat werkt soms beter dan saaie oefenen op papier. En leer ze dat beeldschermen hun eigen functie hebben: contact met oma via Skype, iets opzoeken op Wikipedia, filmpjes kijken via YouTube. Bewust mediagebruik leren zo vroeg mogelijk, voorkomt mogelijk narigheid (als verslaving) later.

Kortom: gebruik je gezond verstand. Liever wat minder beeldschermtijd dan te veel. Liever samen doen dan ze alleen laten ermee. Liever bewust dan bewusteloos.

Hallo Justine,

Hallo Justine,

bedankt voor je uitgebreide antwoord en bijbehorende tips. Deze neem ik mee naar ouders.

Groet,

Thijs

Hallo TvdReep,

Hallo TvdReep,
U zou beter ook eens met uw kinderen kunnen overleggen zoals na 14 jaar 4 uur per dag iets anders doen zoals klusjes in huis en dan schermtijd.

Lees verder