1 januari 2000 door Joanna Sandberg

Hoe maak ik duidelijk het oneens te zijn met straffen op school?

Onze dochter (4 jaar en 2 maanden) kon een aantal nachten slecht slapen. Ze zei dat ze moest denken aan school en dat ze er niet heen wilde. Een klasgenootje vertelde later dat ze op de gang moest omdat ze niet wilde verven. Juf had gezegd dat ze daar zo verdrietig van werd. Op de gang had Jolinde heel erg gehuild. Jolinde had mij hierover niks verteld.

Kinderen worden op school vaak op de gang gezet. Hoe kan ik duidelijk maken dat ik dit niet goed vind. Ze gaat nog maar zo kort naar school en het is helemaal geen moeilijk kind, maar wel heel gevoelig.

Ik ben boos op de juf en verdrietig, omdat er zo met mijn kind omgegaan wordt. Jolinde was zo verdrietig toen ik er met haar over sprak en opgelucht toen ik zei dat ze me alles mag vertellen. En dat ik dan niet boos op haar zal zijn, dat ik altijd van haar hou.

Antwoord

Wat naar dat uw dochter van pas 4 jaar, na twee maanden school, al het plezier in school verliest, en er zelfs slecht van gaat slapen. Ik ben het met u eens om het niet goed te vinden dat uw dochter van 4 jaar op school op de gang wordt gezet. Ik vind een kind van 4 jaar daar veel te jong voor, wat het kind ook gedaan heeft.

Pedagogische onmacht

U schrijft dat uw dochter op de gang moest staan omdat ze niet wilde verven. Deze maatregel lijkt mij pedagogische onmacht van de juf, en zeker niet stimulerend om een kleuter aan het verven te krijgen.

U heeft van een klasgenootje moeten horen dat uw dochter op de gang heeft moeten staan. Ik vind dat de juf u dat had moeten vertellen. Maar ook belangrijk is het om er achter te komen hoe het komt dat uw dochter het u niet vertelde? Vond ze zichzelf misschien een stout kind omdat ze op de gang moest staan en was ze bang dat u boos op haar zou worden, of mocht ze het u niet vertellen, of welke reden dan ook?

Vertrouwen hebben

Het is belangrijk om er achter te komen, want ze heeft zich erg ellendig gevoeld op de gang, anders zou ze niet zo gehuild hebben. Het is heel goed dat u haar gezegd heeft dat ze u alles mag vertellen en dat u niet boos op haar zult zijn. Zij moet het vertrouwen in u hebben dat zij met al haar problemen bij u terecht kan.

Veiligheid

Een kleuter wordt adequaat gestraft wanneer zij apart gezet wordt IN de klas, niet buiten de klas. Een kind wordt dan op een stoeltje in een hoekje van de klas gezet. Dit vinden kleuters al heel vervelend, omdat ze buiten de groep worden gezet, en niet mee kunnen doen. Maar er is wel contact nog wanneer het kind apart in de klas zit, en dat geeft het kind veiligheid.

Wanneer een kind niet mee wil doen, als in het geval van uw dochtertje, moet ze dan ook gestraft worden? Ik vind van niet. Een goede juf probeert dan een kleuter in zekere zin te "verleiden" om te gaan verven, door het verven heel erg aantrekkelijk te maken. Of er in ieder geval achter te komen waarom het kind niet wil verven.

Sommige kleuter vinden verven eng, of vies, of vinden het heel onwennig. Dan is het verstandig om het kind, in eerste instantie, kleurpotloden aan te bieden en later pas verf.

Het is dus belangrijk dat een leerkracht in contact probeert te komen met het kind om achter diens beweegredenen te komen.

Met de juf praten

U vraagt hoe u kan duidelijk maken dat u het niet goed vindt dat uw dochter op de gang moet staan. Heeft u al met de juf gepraat? Want het is ook belangrijk om de redenen van de juf te horen. Als u het niet eens met haar bent, dan moet u dat tegen haar zeggen.

Bezwaar tegen schoolbeleid

Ook schrijft u dat het op deze school een normale zaak is dat kinderen op de gang moeten staan. Wat vindt u van dit beleid? U kunt eens bij andere ouders peilen wat zij ervan vinden, of in de ouderraad uw bezwaar tegen dit beleid maken. Wanneer de juf en de school het een normale zaak blijven vinden om kleuters op de gang te zetten, moet u misschien gaan overwegen of uw kind niet beter naar een andere school kan gaan.